Het Videodagboek van Anne Frank

Wat als Anne Frank in plaats van een dagboek een videocamera had gebruikt om haar leven te documenteren?

In deze achtdelige serie volgen we Anne Frank terwijl ze zichzelf filmt met een vlogcamera. Ze filmt vanaf het begin van haar onderduiking tot haar tragische overlijden. Je wordt meegenomen in haar gedachtes en gevoelens, niet alleen over de oorlog maar ook over onderwerpen die elke tiener bezighouden. Door rechtstreeks tegen de camera te praten voelt het alsof je echt meegenomen wordt in haar verhaal. Deze toegankelijke manier van haar verhaal vertellen zorgt ervoor dat ook bij de nieuwe generatie haar verhaal niet wordt vergeten.

Aan de slag met deze serie?

Via de "Bekijk de serie"-knop bovenaan deze pagina is de serie online te bekijken op YouTube. Na bekijken van deze serie kan het verhaal van Anne Frank besproken worden met de leerlingen. Ook kan de vertelmanier besproken worden: hoe zou het zijn als Anne Frank echt een videocamera in plaats van een dagboek zou hebben gehad?

Onderaan deze pagina vind je verschillende lesmaterialen van Stichting Anne Frank, voor primair- en voortgezet onderwijs.

- In de werkvorm voor het PO gaan leerlingen aan de hand van een zelf te vouwen werkboekje aan de slag met kijk- en denkvragen die aansluiten op het Anne Frank videodagboek en de extra educatieve afleveringen.

- In acht extra afleveringen van circa vijf minuten gaat historica en presentator Femke de Koning op zoek naar antwoorden op vragen als ‘Waarom is nou juist het dagboek van Anne Frank zo bekend geworden?’ en ‘Waar begint uitsluiting van anderen?’ Aan de hand van historische bronnen waaronder Anne’s dagboek wordt meer achtergrond informatie gegeven.

- In de LessonUp-les bekijk en bespreek je met je leerlingen twee video's: aflevering 11 'Verlangen naar vrijheid' en de educatieve extra 'Vrijheid'. Leerlingen onderzoeken het thema vrijheid met behulp van historische bronnen en denken na over wat het betekent om (niet) vrij te zijn.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst
  • Geweld

Hanna van Niekerk Nederland 2020, 20 min

Thema WO2, Familie, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op