De Black Lives Matter-demonstraties waren de grootste anti-zwartracismeprotesten ter wereld. Zorgen zij voor echte verandering of is er meer nodig? Clarice Gargard verdiept zich in Nederland, Suriname en Curaçao en brengt je mee op reis door het heden, verleden én de toekomst van zwart verzet.
In juni 2020 zetten de Black Lives Matter-demonstraties de wereld op z'n kop. In Ga terug en haal het vraagt regisseur Clarice Gargard zich af of dit een kantelpunt in de geschiedenis was. Om daar antwoord op te geven maakt ze, onder leiding van een alwetende gids, een reis door tijd en ruimte. Ze haalt in Nederland, Suriname en Curaçao herinneringen van alledaagse verzetsstrijders op, in de hoop dat die haar iets over de toekomst kunnen vertellen. Zij schetsen het beeld hoe het verhaal van hun voorouders vaak getekend werd in het voordeel van de Nederlandse kolonist en hoe ons beeld van de geschiedenis veranderd.
Aan de slag met deze film?
Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina kun je de documentaire gratis bekijken. Deze film sluit aan bij het leergebied Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. Thema's als het koloniaal verleden, slavernij en racisme staan centraal in deze film. Na het bekijken van de documentaire kun je met je leerlingen de Nederlandse koloniale geschiedenis in Midden- en Zuid-Amerika, de multiculturele samenleving, en de anti-zwartracismeprotesten bespreken.
Regie: Clarice Gargard Productie: Tomtit film Omroep: VPRO Nederland 2022, 54 min
Thema | Koloniaal verleden, Racisme / discriminatie, Slavernij |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |