Free as a Bird

Dansend gaat de twaalfjarige Ariana door het leven. Haar lange haren zwiepen alle kanten op, ze is een en al beweging. Wat bijna niemand weet, is dat haar nieren niet goed werken. Een intieme documentaire over ziekte en haar positieve instelling.

Ariana danst samen met haar hond, en tevens beste vriend, Mickey door het leven. Helaas ligt er een tijdbom op de loer: twee waardeloze nieren. Als deze nog verder achteruitgaan, moet ze aan de dialyse waarbij ze een slangetje in haar buik krijgt. Dat lijkt Ariana vreselijk want dan kan ze niet meer dansen. Omdat de tijd begint te dringen, besluit ze zelf op zoek te gaan naar een donor middels een online-oproep. Ariana gaat vol goede moed aan de slag. Dat valt nog niet mee want Ariana focust haar camera veel liever op de leuke kanten van het leven. Op Mikey de hond bijvoorbeeld of om te laten zien hoe goed ze dansen. Een liefdevol portret van een jong meisje dat ondanks haar ziekte plezier maakt en (bijna) altijd vrolijk is.

Aan de slag met deze film?

De korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Er zijn 3 lessen gratis beschikbaar die bij deze film horen. Deze lessen vind je hieronder.

- IDFA heeft een les ontwikkeld dat geschikt is voor groep 6,7,8 van het primair onderwijs en het SBO. Hierbij horen zowel de docentenhandleiding als het leerlingenblad. Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie. Het is bedoeld als inspiratiemiddel en om het gesprek over de documentaire op gang te brengen.

- Het Nederlands Film Festival heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs. In deze les onderzoeken leerlingen de beeldtaal van non-fictie en hoe een maker zijn verhaal vertelt door onder andere camerawerk en ensceneren.

- Daarnaast heeft het Nederlands Film Festival gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. In deze les onderzoeken leerlingen de beeldtaal van non-fictie en hoe een maker zijn verhaal vertelt door onder andere camerawerk en ensceneren.

  • Alle leeftijden

Annelies Kruk Nederland 2021, 15 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Gezondheid / ziekte
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

IDFA Docentenhandleiding PO

IDFA Leerlingenblad PO

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op