Dansend gaat de twaalfjarige Ariana door het leven. Haar lange haren zwiepen alle kanten op, ze is een en al beweging. Wat bijna niemand weet, is dat haar nieren niet goed werken. Een intieme documentaire over ziekte en haar positieve instelling.
Ariana danst samen met haar hond, en tevens beste vriend, Mickey door het leven. Helaas ligt er een tijdbom op de loer: twee waardeloze nieren. Als deze nog verder achteruitgaan, moet ze aan de dialyse waarbij ze een slangetje in haar buik krijgt. Dat lijkt Ariana vreselijk, want dan kan ze niet meer dansen. Omdat de tijd begint te dringen, besluit ze zelf op zoek te gaan naar een donor middels een online-oproep. Ariana gaat vol goede moed aan de slag. Dat valt nog niet mee, want Ariana focust haar camera veel liever op de leuke kanten van het leven. Op Mikey de hond bijvoorbeeld of om te laten zien hoe goed ze dansen. Een liefdevol portret van een jong meisje dat ondanks haar ziekte plezier maakt en (bijna) altijd vrolijk is.
Aan de slag met deze film?
Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar Schooltv waar de film gratis te bekijken is. De film sluit aan op het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij met de thema's gezondheid/ziekte en vrijheid. De film is perfect om in de klas in te zetten, omdat de kijker getuige is van de strubbeling van Ariana om haar ziekte bespreekbaar te maken en om hulp te vragen. Hiervoor moet de moedige Ariana een barrière doorbreken, zoals uit haar comfortzone stappen om zichzelf te bevrijden van de grip die haar zieke nieren op haar leefwereld hebben.
Er zijn 5 gratis lessen beschikbaar die bij deze film horen. Deze lessen vind je hieronder:
- IDFA heeft een les ontwikkeld die geschikt is voor groep 6, 7, 8 van het primair onderwijs en het SBO. Hierbij horen zowel de docentenhandleiding als het leerlingenblad. Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie. Het is bedoeld als inspiratiemiddel en om het gesprek over de documentaire op gang te brengen.
- IDFA heeft voor Filmsnacks Vrijheid een les voor groep 7 en 8 ontwikkeld waarin de thema's vrijheid en gezondheid besproken worden aan de hand van een woordweb en filmtrailer.
- IDFA heeft voor de Schoolfilm van de Maand (Mei '25) een les ontwikkeld waarbij leerlingen (van groep 7-8) leren wat een documentaire is en dat deze gemaakt wordt door een filmmaker; zij nadenken over de verschillende manieren van omgaan met tegenslagen; en kennismaken met de begrippen 'donorwet' en 'actieve donorregistratie'.
- Het Nederlands Film Festival heeft lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs en voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. In beide lessen onderzoeken leerlingen de beeldtaal van non-fictie en hoe een maker zijn verhaal vertelt door onder andere camerawerk en ensceneren.
Regie: Annelies Kruk Productie: Tangerine Tree Omroep: KRO-NCRV Nederland 2021, 15 min
Thema | Gezondheid / ziekte |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |