Frame 394

Daniel Voshart analyseert de moord op Walter Scott, wat een bijdrage levert aan de discussie rondom racisme bij de politie in de Verenigde Staten.

Op 4 april 2015 wordt Afro-Amerikaan Walter Scott na een routinecontrole vanwege een haperend remlicht doodgeschoten door een agent. Op het internet verschijnt een video van de gebeurtenis, door een voorbijganger gefilmd. De jonge, Canadese virtualreality-expert Daniel Voshart is uitermate geïntrigeerd door de beelden en analyseert het amateurfilmpje met behulp van geavanceerde computertechnieken. Daniel zet zijn 3D-analyse van het voorval op internet en ontketent een storm van reacties, vooral haatcommentaar jegens de agent. Deze wordt verweten vanuit racistische motieven te hebben gehandeld. Maar als Daniel verder gaat met zijn analyse stuit hij op één moment, één frame, dat beslissend kan zijn voor de afloop van het proces tegen de agent. Dit fascinerende verhaal levert een interessante bijdrage aan de verhitte discussie over racisme bij de politie in de Verenigde Staten en de invloed van digitale media als bewijsmateriaal in de rechtspraak.

Aan de slag met deze film?

Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Deze korte documentaire probeert de kijker bewust te maken dat we kritisch naar beelden moeten kijken, en niet zo maar de "montage" van de media moeten aannemen. Daarnaast komt naar voren dat social media een belangrijke rol speelt in de vorming van een bepaald standpunt en het voeden van sentiment. Het bekijken van filmpjes op smartphones is bovendien een praktijk die invloed heeft op wat we wel en niet zien.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

Extra verdieping?

Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties.

De meest geschikte bronnen van NPO Kennis die je bij deze reportage kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.

  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Rich Williamson Canada 2016, 30 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Democratie / rechtsstaat, Mediawijsheid, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op