Flee

Vluchten voor oorlog: Amin, de hoofdrolspeler in deze geanimeerde documentaire, vertelt over zijn vlucht van Afghanistan in de jaren die hem leidde naar Denemarken.

Om de identiteit van deze oorlogsvluchteling te beschermen, maakte regisseur Jonas Poher Rasmussen een documentaire in de vorm van een animatiefilm. In de film zien we de zware reis die Amin door heeft gemaakt en nooit eerder met iemand gedeeld heeft. Zelfs zijn aanstaande, de Deense man met wie hij zijn leven deelt, weet niet wat Amin heeft moeten doorstaan om naar Denemarken te vluchten. Nu Amin op het punt staat om te trouwen, voelt hij zich genoodzaakt zijn traumatische verleden te delen.

De film onderzoekt wat de reis van een vluchteling doet met een mens, en wat voor gevolgen Amin ervaart voor de rest van zijn leven. Een inzichtelijke en bovenal persoonlijke documentaire, die niet naar vluchtelingen maar naar mensen kijkt.

Aan de slag met deze film?

Aan de hand van deze film kunnen de vluchtelingencrises besproken worden in de klas. Leerlingen krijgen inzicht in de verschrikkelijke ervaringen van een mens die zijn land moet ontvluchten vanwege oorlog. De film kan een startpunt zijn om het thema te bespreken, of juist ingezet worden als verdieping.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Grof taalgebruik
  • Discriminatie

Jonas Poher Rasmussen Denemarken 2021, 89 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Migratie / vluchten, Oorlog / conflict / geweld, Democratie / rechtsstaat, Globalisatie, Coming of age, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op