FEMI

FEMI is een filmische reis die complexe thema’s als ouderschap, schuld & boete, onderdrukt racisme, vervreemding en identiteit onderzoekt.

Wanneer de geboorte van zijn eerste kind begint te naderen, moet de instabiele Dennis (21) het verlies van zijn jonggestorven Nigeriaanse vader onder ogen zien om met zichzelf in het reine te komen. De dood van zijn vader, die zichzelf van het leven beroofde, heeft hij nooit echt kunnen verwerken, en sindsdien kampt hij met heftige depressies en suïcidale gedachten. In een poging aan alles te ontsnappen, gaat Dennis langs bij een oude vriend van zijn vader, de Ifa-priester Raffi, en dwingt deze hem te vervloeken. De vloek leidt tot een zelfinzicht die zijn uitzichtloze zelfhaat op zijn kop zal zetten.

De jonge filmmaker Dwight Fagbamila heeft sinds 2017 aan zijn speelfilmdebuut gewerkt en het verhaal is deels autobiografisch. De gemengde achtergrond van Dwight die een Nederlandse moeder en een Nigeriaanse vader heeft speelt een belangrijke rol, net als de stad Eindhoven, waar hij geboren en getogen is.

Aan de slag met deze speelfilm?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de serie beschikbaar is.

Verderop deze pagina vind je lesmateriaal dat je vooraf en na het kijken van de film kunt inzetten. De les vooraf gaat in op het thema identiteit, het omgaan met je demonen en hoe de regisseur zijn eigen persoonlijke ervaringen heeft verwerkt in het fictieve verhaal. In de les achteraf ga je met je leerlingen in op het verhaal en de boodschap van de film. Bovendien analyseer je welke filmische middelen er zijn ingezet om het verschil tussen realiteit en illusie duidelijk te maken. Wat is echt en wat zit er enkel in het hoofd van Dennis?

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Geweld
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

Dwight Fagbamila Nederland 2022, 84 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Afscheid / dood, Familie, Gezondheid / ziekte, Identiteit, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op