El Velador

Ergens in Mexico verrijst een extravagante begraafplaats vol op paleizen lijkende mausolea. De bebouwing op het terrein groeit evenredig met het aantal liquidaties tussen rivaliserende drugsbendes in de regio.

Aan de lopende band worden beruchte drug lords begraven zoals ze geleefd hebben: groots en meeslepend - in gebouwen vol marmer, kroonluchters, portretfoto's met mitrailleurs en muziek. Hun jeugdige weduwes en kleine kinderen zijn er dagelijks te vinden. Nachtwaker Martin past met twee trouwe honden aan zijn zijde op het terrein. Met het aanbreken van iedere nieuwe dag arriveren familieleden die luxueuze graftombes van hun geliefden verzorgen en werklui die in sneltreinvaart nieuwe mausolea bouwen. Op de achtergrond huilen moeders die net hun gewelddadig omgekomen zonen begraven.

De filmmaker registreert in deze ingetogen film over geweld zonder enig geweld, de bijna serene dagen en nachten van Martin in cinéma vérité-stijl. Op de televisie van Martin en via de radio van de kokosdrankverkoper wordt de context van de gewelddadige karteloorlogen duidelijk, in relatie tot deze plek in aanbouw. De rust die heerst op de begraafplaats komt in een steeds schriller contrast te staan met de heersende geweldexplosie die kan bloeien vanwege de sociologische en economische staat van dit zuidelijke Noord-Amerikaanse land.

  • Alle leeftijden

Natalia Almada Mexico, Verenigde Staten 2011, 72 min

Thema Afscheid / dood, Criminaliteit
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op