Double 11

Jack Ma is de oprichter van Alibaba en een van de rijkste mannen in China (met een persoonlijke vermogen van meer dan 36 miljard dollar). Hij heeft met zijn bedrijf Singles Day als de grootste (online) winkeldag ter wereld geïntroduceerd. De verbazingwekkende hoeveelheid geld die ieder jaar op 11/11 wordt uitgegeven, benadrukt de culturele impact die de bloeiende e-commerce-industrie heeft gehad op de Chinese middenklasse. Double 11 maakt gebruik van found footage, nieuwsfragmenten en interviews om een portret van Jack Ma en Singles Day samen te stellen met meerdere tegenstrijdige verhalen. Aan de ene kant onthult het de visionaire kwaliteit en de retorische kracht van Ma bij het overwinnen van culturele en politieke obstakels. Maar de clips van dwangmatig winkelen, schouwspelen van beroemdheden en materialistische ontevredenheid wijzen op de sociaal-economische omstandigheden die nodig zijn om Ma's grenzeloze utopie te voeden.

In de klas

Het vertrouwens-principe, speelt een belangrijke rol in het succes van e-commerce gigant Alibaba en is een terugkerend thema in deze korte film. Dit werk bespreekt daarmee een van de belangrijkste fundamentele principes waar de hedendaagse markteconomie op gebouwd is. Sociaal-maatschappelijk laat het de kracht van vertrouwen zien, en de maatschappelijke druk die de social en online wereld met zich meedraagt. Het kopen om te kopen en extreme consumentisme worden geplaatst tegenover de sociaal-politieke waarden. De verschillende (soms tegenstrijdige) perspectieven en de enorme informatiedichtheid maken het interessant ter bespreking bij vakken als economie, maatschappijleer, en wereldoriëntatie. De bijzondere manier van presentatie maakt deze film ook interessant voor ckv/kua lessen. Deze video-installatie is origineel ontwikkeld voor 7 schermen in een loop – via de bovenstaande link een compressie hiervan die je op 1 scherm kunt vertonen. Deze film is zo gemaakt dat er in principe geen begin of einde is; je kunt op ieder willekeurig moment de film starten, waardoor je het steeds anders ervaart.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

  • Alle leeftijden

Alice Wong & Aryan Javaherian Nederland 2018, 7 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Industrialisatie, Azië, Globalisatie, Arm / rijk, Mediawijsheid, China
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op