Donna: vrouwen in verzet

Tachtig jaar vrouwenverzet in Italië. Van het verzet tegen de fascistische beweging tot het bombardement op feministisch radiostation Donna.

Deze documentaire schijnt licht op de vaak vergeten rol van vrouwen in het verzet. Verschillende fascinerende vrouwen delen hun ervaringen als vrouw in 20e-eeuws Italië, vrouwen wiens verhaal we anders nooit gehoord zouden hebben. Het startpunt van de documentaire is het bombardement op illegaal feministisch radiostation Donna in 1979 door de fascisten. Vervolgens gaan we terug in de tijd naar het begin van de 20e eeuw en krijgen we inzicht over hoe feminisme er toen uit zag. En zo vervolgd de documentaire op chronologische wijze naar het heden (1980). Ook wordt er aandacht besteed aan de uitsluiting van vrouwen in de politiek en de onderlinge verschillen tussen vrouwen over de manier waarop ze dachten over hun rol in de samenleving. Een eerbetoon aan de vrouwen die in Italië hebben gestreden voor gelijke rechten.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de Eye Filmplayer pagina waar de film te bekijken is. Deze film kan worden ingezet bij de vakken Burgerschap en Mens en Maatschappij, en kaart thema's aan als feminisme. Na het bekijken van deze film kunnen onderwerpen als feminisme in de klas besproken worden.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Yvonne Scholten Nederlands 1980, 65 min

Thema Feminisme, Europa
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op