De slavernij junior

In deze zesdelige serie leren leerlingen over slavernij, zowel in het koloniale verleden als in de hedendaagse context van kinderarbeid in Afrikaanse en Aziatische landen.

Slavernij wordt meestal geassocieerd met mensen die in voormalige koloniën onvrijwillig moesten werken op plantages. Deze serie laat bovendien zien dat onvrijwillig verplaatst worden naar een ander land of moeten werken voor niks niet alleen iets is van het verleden.

De serie zet in zes afleveringen van vijftien tot twintig minuten de onderwerpen slavernij en uitbuiting uiteen en maakt deze toegankelijk voor leerlingen. De serie begint met vier afleveringen over de geschiedenis en de afschaffing van slavernij en sluit af met twee afleveringen over de hedendaagse situatie in twee landen in Azië en Afrika. Een leerzame reeks om leerlingen bewust te maken van het verleden en van overeenkomsten tussen heden en verleden.

Aan de slag met deze serie?

De afleveringen zijn gratis te bekijken op Schooltv via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. Daarnaast zijn onderaan de pagina extra informatie en een opdracht over slavernij beschikbaar.

  • Geweld
  • Angst
  • Let op met kinderen tot 6 jaar

Katinka de Maar Nederland 2011, 20 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Racisme / discriminatie, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op