Wat hebben veertien radiotelescopen, het voormalig Nederlands-Indië en kamp Westerbork met elkaar te maken? Deze docu duikt in het verleden om daar achter te komen.
In de Tweede Wereldoorlog was De Schattenberg de locatie van het beruchte doorgangskamp Westerbork. Na de oorlog fungeerde het als tijdelijke opvangplek. De moeder van de filmmaker kreeg er in 1950 onderdak in de barakken, na twee oorlogen te hebben overleefd in Nederlands-Indië.
Een bustocht naar De Schattenberg roept bij de voormalige bewoners tegenstrijdige herinneringen op. De radiotelescopen op het verlaten kampterrein blijken metaforische tijdmachines. Fragmenten uit historisch archiefmateriaal doemen als een fata morgana op in het huidige Drentse landschap.
Aan de slag met deze documentaire?
Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film gratis te bekijken is (zie kopje Eye Film Player). De Schattenberg vertelt een belangrijk verhaal over het koloniale verleden van Nederland en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Aan de hand van deze film kun je dit soort grote onderwerpen begrijpelijker en bespreekbaar maken in de klas.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Eye Film Player
Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.
Thema | Koloniaal verleden, Azië, Identiteit |
Filmkenmerken | > 61 minuten |