De avonturen van Anansi de spin

Een superleuke serie voor in de klas; elke aflevering bevat een mooie boodschap, én laat op een makkelijke manier volksverhalen zien die in Nederland en Europa maar weinig bekend zijn.

De volksverhalen over Anansi zijn eeuwenoud. Ze gaan over een spin die keer op keer zijn tegenstanders in de luren legt. Wie niet groot en sterk is, moet namelijk slim zijn! De grappige sprookjes komen oorspronkelijk uit West-Afrika en zijn via tot slaaf-gemaakten onder meer in Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen en andere delen van het Caribisch gebied terechtgekomen. Daar kent iedereen ze, terwijl in Nederland en Europa nog maar weinig mensen van Anansi hebben gehoord.

Wist je dat kinderen het leuk vinden om het boek te lezen nadat ze de film hebben gezien? Dit verhaal is ook beschikbaar als e- of (luister)boek bij de Jeugdbibliotheek.

Aan de slag met deze serie?

Via de “Bekijk”-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar Zappelin waar deze afleveringen gratis te bekijken zijn - iedere aflevering duurt maar 9 minuten. Ook is er een gratis les beschikbaar, die de leerlingen kennis laat maken met filmeducatie! Suggestie: bij elke aflevering kun je de boodschap bespreken met je leerlingen. Daarnaast is er speciaal een les ontwikkeld voor bij de aflevering Pestkop met een inleiding, kijkvragen en opdracht door schrijver Iven Cudogham, die de verhalen van Anansi heeft bewerkt voor boek, animatieserie, theater en film.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

  • Alle leeftijden

Patrick Raats Nederland 2021, 9 min

Thema Vriendschap, Humor, Verbeelding / fantasie, Boekverfilming
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op