Daughters of the Dust

De vrouwen van de familie Peazant worstelen met het behoud van hun culturele erfgoed wanneer een deel van de familie naar het Amerikaanse vasteland wil emigreren.

De familie Peazant is onderdeel van de West-Afrikaanse Gullah-gemeenschap. Aan het begin van de 20ste eeuw vestigt de Gullah-gemeenschap zich op de Sea Islands, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Deze vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen hebben veel tradities overgenomen van hun voorouders. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland. Het betekent een stap verder weg van hun oorspronkelijke wortels met alle gevolgen van dien.

Daughters of the Dust is de eerste Afro-Amerikaanse speelfilm die werd uitgebracht in de bioscopen van de Verenigde Staten, en is inmiddels uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Daarnaast vormde de film een belangrijke inspiratiebron voor het videoalbum Lemonade van Beyoncé.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Dit veelkleurige portret laat zien hoe de Gullah-gemeenschap van West-Afrika zijn culturele erfgoed in stand probeert te houden tijdens hun migratie naar het Amerikaanse vasteland.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

  • Alle leeftijden

Julie Dash Verenigde Staten 1991, 113 min

Thema Migratie / vluchten, Familie, Liefde, Koloniaal verleden
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op