Cotton100%

In Oezbekistan wordt katoen vaak het ‘witte goud’ genoemd vanwege de fundamentele rol ervan in de economie. Maar katoen heeft ook een duistere kant die terug te voeren is op het Sovjet-kolonialisme.

Achter de wuivende Oezbeekse katoenvelden schuilt een lange geschiedenis van uitbuiting, gelegaliseerde slavernij en milieuvervuiling. De documentaire volgt twee vrouwen: de mensenrechtenactiviste Elena en de boerin Mukhabbat in hun dagelijkse leven, hun relatie en hun werk. Hun persoonlijke verhalen werpen licht op een samenleving waarin gedwongen arbeid doodnormaal is. De seizoensgebonden routine van verplicht katoenplukken ontstond in de Sovjet-Unie en is een vorm van hedendaagse slavernij. Oezbeekse burgers van divers pluimage, onder wie artsen, leraren, studenten en schoolkinderen, worden gedwongen om op de katoenvelden te werken. Hun werk wordt onderbetaald of helemaal niet betaald en weigeren is geen optie.

Aan de slag met deze documentaire?
Via de ‘Bekijk deze documentaire’- knop bovenaan deze pagina, is de documentaire te zien op de Eye Filmplayer. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. Deze documentaire kaart het thema moderne slavernij aan.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Let op met kinderen tot 14 jaar
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Regie: Mikhail Borodin Productie: 139 Documentary Center & Einbahnstraße Productions Oezbekistan, Duitsland 2022, 68 min

Thema Kleding(-industrie), Slavernij, Klimaat, Koloniaal verleden
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op