Birdlime

Birdlime is de naam voor een kleverige substantie die op takken wordt verspreid om wilde vogels te vangen. Deze ontroerende film volgt het leven van een vogel die gevangen zit in een kooi, maar die op alle mogelijke manieren probeert te ontsnappen.

Op het eerste gezicht lijkt deze korte stop-motion animatie te gaan over de handel in exotische vogels. Het is goed gemaakt, inspirerend en mooi vormgegeven. Bij nader inzien wordt het verhaal echter veel diepgaander: het gaat over vrijheid, gevangenschap, acceptatie, relaties met anderen en vooral over fundamentele verandering. Het toont een vogel uit de jungle die midden in de stad in een kooi terechtkomt. Het is een prachtige vertelling met een dramatisch einde. Kortom, een echt ontroerende korte animatie die veel meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar YouTube waar deze short film gratis te bekijken is. Het IFFR heeft een lessenreeks gemaakt voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs. De lessenreeks bestaat uit een les + creatieve opdracht vóór het bekijken en een les + creatieve opdracht voor na het bekijken van de film.

De films Link, Meisjesjongensmix en Wipe Man horen ook bij deze lessenreeks. Deze vier films gaan over personen die op zoek zijn naar wie ze zijn en hoe ze zich moeten gedragen. In de lessenreeks zitten algemene discussievragen over identiteit, vervolgd met vragen over hoe dit wordt weergegeven in de films. Oorspronkelijk zijn de films onderdeel van een klassenvoorstelling in een filmtheater, maar het is ook mogelijk om de films klassikaal te vertonen (slide nummer 3 m.b.t. IFFR kun je eventueel overslaan).

Evan Derushie Canada 2017, 10 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Natuur / dieren
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op