Beelden van Piet Hein

Mogen de beelden van Piet Hein blijven staan? Verdient hij eigenlijk nog wel een standbeeld? Tegenwoordig klinkt er steeds meer kritiek op hem als onderdeel van het koloniale systeem.

In de documentaire Beelden van Piet Hein wordt weergegeven hoe bestuurders worstelen met het ongemak van ons koloniale verleden terwijl ze tegelijkertijd voor hun erfgoed proberen te zorgen. De gelijktijdige restauraties van het standbeeld van Piet Hein in zijn geboorteplaats Delfshaven, zijn graf in de Oude Kerk in Delft en een standbeeld in het Cubaanse Matanzas (waar de Zilvervloot werd veroverd), geven een kijkje in de wereld van erfgoed en laten zien hoe de legende van Piet Hein tot op de dag van vandaag nog steeds verder leeft.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan de pagina is de documentaire gratis te bekijken. In de documentaire staat het thema koloniaal verleden centraal. Het kan gebruikt worden bij het vak Geschiedenis, specifiek passend bij het Tijdvak 6. Regenten en vorsten voor het kenmerkende aspect handelskapitalisme en wereldeconomie. Onderaan deze pagina is een LessonUp toegevoegd aansluitend bij deze documentaire. Hierin leren leerlingen meer over de Zilvervloot, het slavernijverleden, en de historische vaardigheid standplaatsgebondenheid.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

  • Alle leeftijden

Regie: Tim van den Hoff Productie: Frontaal Film Omroep: NTR Nederland 2024, 70 min

Thema Koloniaal verleden, Slavernij
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op