And the King Said, What a Fantastic Machine

Jongeren spenderen dagelijks veel tijd op sociale media en worden overspoeld door een stortvloed aan video's. Hoe is deze prominente beeldcultuur ontstaan en hoe heeft deze zich zo verstrengeld met ons hedendaagse leven?

Heb je weleens het gevoel dat je overweldigd wordt door de eindeloze stroom aan berichten op je favoriete social media-account? Dan is deze documentaire perfect om even stil te staan bij de invloed die deze beeldmaterialen hebben op ons leven. Volg de geschiedenis van bewegend beeld, vanaf de allereerste foto tot het huidige digitale tijdperk aan de hand van historisch archiefmateriaal met homevideo's, livestreams en sensatiezoekers die hun leven op het spel zetten voor social media-content en aangrijpende persfotografie die voor altijd in ons geheugen gegrift zal blijven staan. Door de kritische benadering van deze documentaire wordt de onwerkelijkheid van videomateriaal benadrukt. Of het nu gaat om propaganda of influencer-livestreams, de meeste video's worden gepresenteerd vanuit een specifiek perspectief. Deze documentaire laat zien wat er allemaal achter de camera's gebeurd, en hoe video's worden ingezet om het publiek te manipuleren.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De humoristische en prikkelende wijze waarop de video's zijn geselecteerd en gemonteerd zorgt voor een meeslepende kijkervaring, vooral voor jongeren die wel eens overprikkeld worden door social media gebruik. Vaak spreken de beelden voor zichzelf, en nodigen ze de kijker uit om na te denken over de impact van de prominente beeldcultuur op onze hedendaagse samenleving.

Film in Friesland heeft twee lessen ontwikkeld, eentje voor het kijken van de film (slide 1-17), en de ander als nabeschouwing (slide 18-25). De studenten verwerven inzicht in diverse aspecten, zoals het genre en de locatie van de film, verdiepen zich in de filmgeschiedenis, en reflecteren op de invloed van visuele media op hun alledaagse ervaringen.

  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 14 jaar

Regie: Axel Danielson & Maximilien van Aertyck Productie: Plattform Produktion Distributie: September Film Denemarken 2023, 88 min

Thema Mediawijsheid, Sociale Media, Globalisatie, Identiteit
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op