Amsterdam in de Film

Een betoverende blik op het bruisende leven in de Nederlandse hoofdstad in de jaren  ‘10 en  ‘20.

In de jaren tien van de vorige eeuw, toen de Nederlandse film zich ontwikkelde tot een industrie met productie, distributie en vertoning, werden er steeds meer films in Amsterdam opgenomen. De stad werd een decor voor speelfilms. Er werden documentaires gemaakt over de stad en haar industrie, promotiefilms voor Amsterdamse bedrijven en vele journaal-items.

Door dit soort journaalbeelden, documentaires en promotiefilms kreeg iedereen in Nederland – en ook daarbuiten – een beeld van Amsterdam en het drukke leven in de hoofdstad. Zonder dat men er ooit was geweest, kreeg men een vertrouwd beeld van de stad, haar bewoners en het dagelijks leven.

Aan de slag met deze film?

Onderzoek samen met je leerlingen hoe het leven in Amsterdam er honderd jaar geleden uit zag. De compilatie bestaat uit vier films, waarvan de meeste onder de tien minuten. Zo zijn de films gemakkelijk in te passen in een enkel lesuur. Voor VO-leerlingen is de film interessant om te vertonen bij het tijdvak Burgers en stoommachines. Bekijk de film samen met PO-leerlingen om hen kennis te laten maken met het (cultureel) erfgoed van Nederland.

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Deze film is gratis te bekijken op de Eye Film Player. Ook betaalde titels bekijken? Stuur een e-mail naar: mail@player.eyefilm.nl (onderwerp “Film in de klas”). Of klik hier voor meer informatie.

  • Alle leeftijden

Alex Benno en anderen Nederland 1914-1926, 53 min

Thema Europa, Industrialisatie
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op