900 Dagen

Is het beter de gruwelijke waarheid te erkennen of de troost van een mythe te omarmen? Aangrijpende documentaire over het verleden en heden van propaganda in Rusland.

900 dagen lang werd Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten mensen lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen.

Dit alles vond plaats in een land waar propaganda belangrijker was dan de waarheid. De overlevenden mochten decennialang niet spreken over wat hen was overkomen, om de heroïsche mythe van het ‘land van overwinnaars’ niet te ondermijnen. Met Poetin aan de macht wordt deze mythe weer nieuw leven ingeblazen.

Aan de slag met deze film?

900 Dagen neemt de leerling mee in hoe censuur, propaganda en angst greep krijgen op de herinneringen van de hoofdpersonen. Doordat het onderwerp niet alleen de belegering van Leningrad, maar ook het effect van censuur en propaganda is, sluit de film zowel aan op tijdvak Tijd van wereldoorlogen, als op Tijd van televisie en computers.

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Stuur een e-mail naar: mail@player.eyefilm.nl (onderwerp “Film in de klas”). Of klik hier voor meer informatie.

  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst

Jessica Gorter Nederland 2011, 77 min

Thema Democratie / rechtsstaat, Koude oorlog, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op