1492: Conquest of Paradise

Een epische film die de ontdekkingsreizen van Christopher Columbus in beeld brengt. De biografie van de beroemde ontdekkingsreiziger vertelt tegelijkertijd de geschiedenis van de eerste jaren van de kolonisatie van Amerika.

Columbus wist dat de wereld rond is en hoopte juist door blindelings naar het westen te varen een nieuwe route naar India in kaart te kunnen brengen. Zijn eerste reis leidde echter tot de ontdekking van een geheel Nieuwe Wereld. De film vertelt het verhaal van zijn ontdekkingsreizen en de ontmoetingen met de oorspronkelijke bevolking van het continent. Hij heeft de ambitie om in vrede met de inheemse Amerikanen te leven, maar wordt tegengewerkt door zijn volgelingen die er slechts op uit zijn het land en diens bewoners uit te buiten. Hierdoor wordt Columbus beschuldigd van vriendjespolitiek en tijdelijk opgesloten. Wanneer hij op oude leeftijd is raakt hij in vergetelheid en zijn ontdekking wordt onterecht toegekend aan Amerigo Vespucci.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Momenteel is de film online alleen beschikbaar als DVD. Via de “Bekijk de film in de bios”-knop bovenaan deze pagina is te zien hoe je met de klas deze film in een bioscoop of filmtheater kan kijken. Onderaan de pagina is een link te vinden naar de website van de Universiteit Utrecht. Hier vind je lesmateriaal die je kunt behandelen bij de tijdvakken (04) Steden en Staten en (05) Ontdekkers en Hervormers. Dit lesmateriaal bevat de samenvatting van het verhaal van de film, een analyse van de historische context en een selectie van bijzondere fragmenten.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Ridley Scott Verenigd Koninkrijk 1992, 154 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Noord-Amerika
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op