Met het standpunt van de camera wordt de hoogte van de camera bedoeld. Dit standpunt heeft veel invloed op de beleving van de kijker. Zo kan een standpunt samen met de juiste camera afstand een gevoel van macht of juist minderwaardigheid oproepen.
Er zijn 6 verschillende soorten standpunten:
Vogelvlucht : de camera filmt van boven naar beneden, zoals het perspectief van een vogel. Dit zorgt dat de kijker overzicht heeft over de situatie en snapt op welke locatie de scene zich afspeelt. Dit standpunt wordt daarom vaak in het begin van een scene gebruikt in combinatie met een totaalkader. Bekijk een voorbeeld van een vogelvlucht standpunt in de film Zodiac (2007).
Hoog: de camera filmt iets boven oogniveau. Dit maakt het onderwerp klein en kwetsbaar. In combinatie met een close-up zorgt dit standpunt voor een gevoel van paniek en claustrofobie. Bekijk een voorbeeld van hoog standpunt in de film Artificial Intelligence (2001).
Neutraal : de camera filmt op oogniveau. Dit plaatst het onderwerp op gelijkniveau met de kijker. Dit standpunt wordt het meest gebruikt. Bekijk een voorbeeld van een neutraal stanpunt in de film The Truman Show (1998).
Laag : de camera filmt iets onder oogniveau. Dit standpunt maakt het onderwerp dreigend. Bekijk een voorbeeld van een laag standpunt in de film Pulp fiction (1994).
Kikvors : de camera filmt vanaf de grond. Dit standpunt zorgt dat het onderwerp groter in beeld komt. Dit standpunt wordt gebruikt om macht en dominantie over te brengen. Bekijk een voorbeeld van een kikvors standpunt in de film Annabelle creation (2017).
Gekanteld : de camera heeft een schuine horizon. Dit standpunt zorgt voor een verwarrend effect en geeft een gevoel van controleverlies. Bekijk een voorbeeld van een gekanteld standpunt in de film The quick and the dead (1995).

Filmvoorbeeld: Mathilda (1996)
In de film Matilda wordt het meisje Mathilda slecht behandeld door haar vader en de strenge schooldirecteur. Gelukkig krijgt ze hulp van haar juf Miss Honey en ontdekt ze haar bijzondere krachten. De machtsverschillen tussen Matilda en de directeur worden benadrukt door de camerastandpunten. Bekijk de scene. Welke camerastandpunten vallen op? Wat is het effect hiervan op jouw beleving?
Bekijk hier een scene uit de filmAan de slag!
Film een conflict, zonder geluid en (camera)beweging, maar met camerastandpunten!
Leerlingen bedenken een conflict tussen twee mensen. Zij filmen 30 seconden van het conflict en moeten doormiddel van camerastandpunten aan de kijker vertellen hoe de relatie tussen de twee mensen is. Kijk de filmpjes klassikaal terug, is het gelukt om het conflict over te brengen?