In het kort
Bij continuïteitsmontage wordt in de montage het verhaal soepel van shot naar shot gemonteerd. De montage lijkt als het ware ‘onzichtbaar’ en leidt niet af van het verhaal. Dit kan je bereiken door het toepassen van de 180 graden regel, 30 graden regel, shot-reverse-shot, cutting on action, eyeline match, establishing shot en bewust te zijn van het effect van de kuleshov montage.
Bij continuïteitsmontage wordt in de montage het verhaal soepel van shot naar shot gemonteerd. De montage lijkt als het ware ‘onzichtbaar’ en leidt niet af van het verhaal. Dit komt doordat in de montage de shots zo worden gemonteerd dat het verhaal zich steeds op een moment en een plek afspeelt. Daarnaast worden de shots zo achter elkaar gezet dat duidelijk is wat de oorzaak is en wat het gevolg. Dit kan je bereiken door het toepassen van verschillende continuiteitstechnieken:
Bekijk 8 continuiteitstechnieken:
180 graden regel: bij de 180-gradenregel loopt er een denkbeeldige lijn tussen twee personages. Het idee van de 180-gradenregel is als volgt: zolang de camera aan dezelfde kant van deze denkbeeldige lijn blijft staan, ervaart de kijker tijd en ruimte in een scène als één logisch geheel. De kijker begrijpt immers waar de personages ten opzichte van elkaar staan in de ruimte. Dit zie je bijvoorbeeld in dit fragment uit de film Lady Bird (2017).
30 graden regel: als je hetzelfde personage filmt, maar toch een shotwisseling wilt. Dan moet de camera 30 graden opzij bewegen tussen opeenvolgende shots. Het is dus ongebruikelijk om van een shot van het personage naar een ander shot dat bijna precies hetzelfde is te gaan. Om dit of een jump cut te voorkomen wordt de 30 graden regel aangehouden. De 30 graden regel is in deze fragmenten toegepast. Zie je steeds de wisselende positie van de camera?
Shot-reverse-shot: in een shot-reverse-shot worden personages in afwisselende shots in beeld gebracht. Het tweede shot wordt genomen vanuit de tegenovergestelde hoek van het eerste shot, op zo’n manier dat er een logisch geheel van tijd en ruimte ontstaat. Een voorbeeld van een shot-reverse-shot is dit shot in de film La La Land (2016).
Over-the-shoulder-shot: Een over-the-shoulder-shot is een shot waarbij wordt gefilmd vanuit de positie van de schouder van een personage, waardoor je een gedeelte van de schouder/rug in beeld ziet. Bij over-the-shoulder shots wordt de kijker als het ware in de positie geplaatst van de persoon wiens rug zichtbaar is. Over-the-shoulder shots worden veel gebruikt om een gesprek te laten zien. Dit zie je ook in het shot uit de film Silver Linings Playbook (2012).
Cutting on action: Cutting-on-action is een montagetechniek waarbij je van het ene shot naar een ander shot snijdt, waarbij de handeling in beeld logisch doorloopt, zonder dat je als kijker doorhebt dat er een cut plaatsvindt. Bekijk deze scène uit The Matrix (1999) voor een voorbeeld van cutting-on-action.
Eyeline match: De eyeline match is een manier van editen waarbij je als kijker te zien krijgt waar een personage naar kijkt. Eyeline matches zorgen er zo voor dat er een idee van een logisch geheel van tijd en ruimte voor de kijker ontstaat. Dit zie je ook in de scene uit de film Back to the future (1985).
Establishing shot: Het establishing shot is het eerste shot van een scène. Een establishing shot is vaak een totaalshot en geeft een soort overzicht van tijd en plaats waar een scène zich afspeelt. Bijvoorbeeld in dit establishing shot uit de film The Shawshank Redemption (1994).
Kuleshov- montage: Het Kuleshov -effect is een montage effect ontdekt door de Russische filmmaker Lev Kuleshov in 1918. Kuleshov ontdekte dat er betekenis ontstaat tussen 2 shots. Hij monteerde een close-up van een acteur met verschillende andere shots en ontdekte dat het steeds leek of de acteur een andere binnenwereld had. Deze ontdekking heeft veel invloed gehad op filmmakers en wordt nog steeds toegepast in de montage van films. Bekijk hier het Kuleshov effect.

Filmvoorbeeld: Pride and prejudice (2005)
De film gaat is gebaseerd op het boek van Jane Austen en gaat over vijf zussen, Jane, Elizabeth, Mary, Kitty en Lydia. Hun leven veranderen totaal wanneer mr. Bingley en zijn vriend mr. Darcy arriveren. In deze scene zie je een gesprek tussen Elizabeth en mr. Darcy. Welke continuiteitstechnieken zijn hier toegepast? Wat is het effect hiervan op jouw beleving?
Bekijk hier een scene uit de filmLesidee
Gooi alle regels overboord en maak een discontinuiteitsfilm!
Film een verwarrend dialoog, waarin je het tegenovergestelde doet van de continuiteitstechnieken, zoals ze hierboven beschreven staan. Herkent het publiek de contuniteitsfouten?