Partner in Beeld: De Lieve Vrouw

Leestijd ca. 10 minuten

Maren

Filmhub Midden

Filmhub Midden is trots om samen te mogen werken met ijzersterke kernpartners. Deze stellen we dan ook vol trots aan jullie voor! Met vandaag in de spotlight, onze penvoerder: De Lieve Vrouw.

De Lieve Vrouw is hét culturele huis voor podiumkunsten en film in Amersfoort, aan het mooiste plein van de historische binnenstad. Ze hebben theaterprogrammering, filmprogrammering én een filmeducatief programma. Wij spraken met Judith Nuijen, educatiemedewerker bij De Lieve Vrouw.

" "Ik vind het leuk om leerlingen in contact te brengen met films die ze normaal niet zo snel zouden zien. Een film waarvoor je misschien iets meer moeite moet doen of die je aan het denken zet, maar die je wel een nieuw perspectief op de wereld om je heen geeft.""

- Judith (educatiemedewerker, De Lieve Vrouw)

Waar kunnen leraren bij jullie voor terecht?

"Bij De Lieve Vrouw hebben we een gevarieerd aanbod van interactieve filmprogramma’s waarbij de leerlingen op een meer actieve manier naar beeld leren kijken. We werken veel met korte films en filmfragmenten, waarbij je vaak nog beter de filmtaal kan ontleden. Maar je kunt met je klas ook een recente of film naar keuze komen kijken. Hierbij bieden wij een inleiding en een nagesprek aan. Daarnaast kunnen scholen hun eigen gemaakte filmpjes bij ons vertonen. Ze hebben dan een première op het witte doek en we gaan in gesprek over het maakproces van de film."

Wat kunnen we aankomend jaar van jullie verwachten?

"Wij zullen naast onze programma’s voor het VO ons ook gaan richten op de bovenbouw van het PO. Naast het Eye programma Raar maar Waar voor groep 5/6, met een compilatie van fantasierijke korte films is er ook een programma voor groep 7/8 i.s.m IDFA in de maak. Hierin koppelen we een korte fictiefilm aan een korte documentaire, met allebei het thema toekomstdromen. De kinderen in beide films hebben een grote droom waar ze volledig voor gaan, ondanks de tegenslagen die ze ondervinden. We zullen kijken naar de verschillen tussen documentaire en fictie en ik kijk er nu al naar uit het gesprek met de leerlingen aan te gaan over hun toekomstdromen.

Ook gaan we aan de slag met ons aanbod voor het speciaal onderwijs. Daarvoor werken we samen met VSO De Lasenberg, waar we in contact met de cultuurcoördinator een programma op maat ontwikkelen."

Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van partner zijn van Filmhub Midden?

"Wij hopen via de Hub nieuwe contacten met scholen op te bouwen. Nieuwe samenwerkingen op te starten en elkaar te inspireren en kennis te delen. Via de Hub zijn we bijvoorbeeld in contact gebracht met het Scholieren Filmfestival. Ik heb hier een docent van een school aan gekoppeld en zo ontstond er al snel een leuke samenwerking, ook met de leerlingen van de school, die direct enthousiast waren voor het project. Met als resultaat een filmfestival georganiseerd door leerlingen dat waarschijnlijk al in november 2021 in De Lieve Vrouw plaats gaat vinden!"

Welke film moet iedere leerling gezien hebben?

Een onmogelijke vraag natuurlijk, er zijn zoveel prachtige ontroerende en confronterende films op te noemen die je gezien moet hebben! Ik vind het wel leuk om leerlingen in contact te brengen met films die ze normaal niet zo snel zouden zien. Een film waarvoor je misschien iets meer moeite moet doen of die je aan het denken zet, maar die je wel een nieuw perspectief op de wereld om je heen geeft.

In mijn studietijd heb ik Being John Malkovich voor het eerst gezien. Een wat bizarre film waarin de hoofdpersoon bij toeval een gang ontdekt die uitkomt in het hoofd van acteur John Malkovich. Een totaal absurd idee natuurlijk, maar het werkt heel goed. Je gaat helemaal mee in het verhaal en het is hoe raar ook, totaal geloofwaardig. Dat vind ik een grote kracht van film. Je wordt meegesleept in een verhaal wat op papier totaal onrealistisch lijkt.

Verder kan ik leraren aanraden om ook eens korte films te kijken: die zijn vaak pakkend, dus ook voor leerlingen met een korte spanningsboog geschikt, en je kunt leuk afwisselen met verschillende genres.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op