Leerlingen in gesprek over vrijheid

Leestijd ca. 3 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Om kinderen die in vrijheid zijn opgegroeid te laten voelen dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is, is geen eenvoudige opgave. Daarom stelde Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met Kunstgebouw, Movies that Matter en het landelijk Netwerk Filmeducatie een gratis filmprogramma samen om leeftijdsgenoten dat verhaal te laten vertellen.

In de korte documentaires Een jaar zonder mijn ouders en Hallo Salaam vertellen Tareq en de gevluchte vrienden van Merlijn en Sil hoe het is om te moeten vluchten. De leerlingen (groep 8) van leraar Mike keken en luisterden geboeid naar hun verhalen en gingen vervolgens in de klas - aan de hand van bijbehorend lesmateriaal via LessonUp - met elkaar in gesprek over vrijheid, vluchten en oorlog. 

Merlijn en Sil nemen de leerlingen van Nutsschool M. M. Boldingh in Hallo Salaam mee naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Daar ervaren ze al snel dat ze veel delen met hun Syrische en Afghaanse leeftijdsgenoten, dat je ondanks een taalbarrière echte vrienden kunt worden, maar ook hoe levensgevaarlijk en uitzichtloos het is om in een land op te groeien waar vrijheid niet wordt gekoesterd. Documentairemaakster Kim Brand wilde met Hallo Salaam - zonder eindeloos uit te leggen - kinderen aan het denken zetten en laten voelen. Dat zij daarin is geslaagd, blijkt uit de betrokken reacties na afloop van de film. Het zien van leeftijdsgenoten in een vluchtelingenkamp, maakt het verhaal over vrijheid minder abstract en invoelbaar.

Dat documentaires in de klas een waardevolle werkvorm kunnen zijn, blijkt ook wanneer de leerlingen vervolgens kijken naar Een jaar zonder mijn ouders. Het verhaal van de Syrische Tareq - die al een jaar wacht op hereniging met zijn ouders, zusje en broertje - emotioneert en wekt verbazing. Waarom is het zo ingewikkeld om zijn ouders naar Nederland te halen? En hoe zou dat zijn, een jaar op je ouders moeten wachten in een ander land? De les via het digibord wordt geconcentreerd doorlopen, helpt de leerlingen een beeld te vormen van de omvang van de vluchtelingencrisis en spoort leerlingen aan op basis van verstand en gevoel een mening te vormen. Leraar Mike leidt het gesprek zorgvuldig en maakt ruimte voor de opgestoken vingers in de klas. Het verhaal over hoe waardevol vrijheid is, kon hij vandaag even overlaten aan Merlijn, Sil en Tareq... 

We bieden binnen dit thema lesmateriaal aan voor groep 6 tot en met de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Wil je met je leerlingen in gesprek over vrijheid? Meld je hier aan, laat je e-mailadres achter en ontvang het gratis lesmateriaal. 

Vragen? We staan voor je klaar via info@filmhubzuidholland.nl.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op