Film én lessenserie: Praten met de Nachtwacht (mét challenge!)

Leestijd ca. 5 minuten

Bastiaan

In de film Praten met de Nachtwacht (nu in de bios) is het woord aan Rembrandts Nachtwacht. Speciaal voor deze film is gratis online lesmateriaal ontwikkeld dat je zelf kunt aanpassen, perfect voor onder andere je lessen geschiedenis, Kunst Algemeen en CKV. Maar ook voor een sterk vakoverstijgend project.

Bespreek (kunst-)historische thema's met film

Interviewer Coen Verbraak – bekend van programma’s als De Publieke Tribune, Kijken in de ziel en In de beste families – gaat in Praten met de Nachtwacht in gesprek met historische personages als Rembrandt, Banninck Cocq en Van Ruytenburch.

Bekijk de trailer:

Historisch en eigentijds

De vragen zijn eigentijds, de antwoorden historisch gekleurd, waarmee Praten met de Nachtwacht een krachtig middel is om (kunst-)historische onderwerpen in je les te bespreken. In de film komen thema’s naar voren die vandaag nog steeds actueel zijn: arm en rijk, overbevolking, stad versus platteland, burgerrechten en vrouwenrechten. Perfect om met leerlingen te verkennen hoe perspectieven in de loop van de tijd veranderen en welke vragen steeds (blijven) terugkomen. Dit levert gegarandeerd een mooi gesprek op!

Bij Praten met de Nachtwacht is open leermateriaal ontwikkeld, in eerste instantie voor de bovenbouw van het vwo. Maar: net als elk goed schilderij, kun je er op verschillende manieren naar kijken. Je kunt het materiaal dus naar eigen inzicht aanpassen zodat het goed aansluit bij jouw eigen leerlingen.

De Nachtwacht Challenge: pas het leermateriaal aan en win kaartjes voor de film!

De kracht van open leermateriaal is niet alleen dat je het vrij kunt gebruiken, maar ook dat je het vrij kunt aanpassen. Als jij de lessen zó weet aan te passen dat ze werken voor jouw eigen klas of een vakoverstijgend project, dan maak je kans op twee bioscoopkaartjes voor de bioscoopfilm!

Meedoen kan tot 1 juli 2025. Wees er snel bij want het aantal bioscoopkaartjes is beperkt!

Meer weten? Hier lees je alles over de film én de challenge.

Impuls Open Leermateriaal

Het lesmateriaal en de winactie zijn een initiatief van Impuls Open Leermateriaal, een organisatie die het gebruiken, delen en maken van open leermateriaal in het funderend onderwijs stimuleert.

Wil je sparren met vakgenoten over het lesmateriaal of over het aanpassen van het materiaal? Ga dan naar de community-omgeving. En wil je meer weten over het maken en aanpassen van open leermateriaal en de kwaliteitscriteria? Ga dan naar Wikiwijs en check de kwaliteitstoolbox.

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s