Afbeelding bovenin: Frank Lammers in Groeten van Gerri (fotografie Bert Hogenes).
Hoe het helemaal mis kan gaan met het lesgeven via Zoom zien we in Groeten van Gerri, een comedy over een scheikundeleraar die tijdens het online lesgeven geen broek draagt. Want ach, via de webcam komt alleen je bovenlichaam in beeld. Maar dan vergeet Gerri na het online lesgeven om zijn camera uit te zetten. In zijn witte onderbroek danst hij door de woonkamer, waarna de filmbeelden viral gaan.
Filmbeelden van jezelf in je onderbroek! Het staat voor onze grootste angst.
“Zelf zou ik daarbij niet zo’n last van gene hebben. Maar in het afgelopen jaar verscheen er een hele reeks berichten over leraren, directeuren en een burgemeester die in hun onderbroek werden gezien waaruit blijkt dit een nieuwswaardige vergissing is.
Als makers van Groeten van Gerri vonden we het grappig dat we door de werkelijkheid werden ingehaald, want we hadden de film nog voor die nieuwsberichten bedacht, in maart 2020.”
Hoe kwam je het op het idee voor deze film?
“Met de anderhalve-meter-afstand-regel was de voorwaarde voor het draaien van een film dat we als crew niet bij elkaar mochten zijn. Ik was op zoek: hoe kun je een film maken over iemand die alleen in een ruimte is?
Mijn dochter, toen vijftien, volgde thuis een online les via de laptop met het geluid uit, ondertussen zat ze naar haar telefoon te staren. Wat een eenzaam vak moet die leraar hebben!, dacht ik. Daarna gaf ik zelf een online gastles voor een goed doel. Verschrikkelijk vond ik het. Die mensen waar je tegen praat… je weet niet wie ze zijn en je kunt niet op ze inspelen want je krijgt geen reacties terug. Het zoog echt energie.
Dit is het!, dacht ik, de film moet gaan over het lot van de leraar. Want je kunt niet op zo’n manier lesgeven zonder helemaal gek te worden. Leerlingen denken over je: laat ‘m maar kletsen. En die verveeldheid van leerlingen kan ik me ook voorstellen.”
Gerri, jouw verbeelding van de leraar, is een antiheld die per ongeluk met zijn neus in de boter valt.
“Gerri is het type leraar met krijtvlekken op zijn broek. Al dertig jaar doet hij hetzelfde tijdens de les omdat hij denkt dat het werkt. Omdat hij niet mee is gegaan met de tijdgeest is hij niet heel handig.
Maar dan wordt Gerri gedwongen, niet alleen door die online situatie maar ook door wat er daarna gebeurt, om zich op een andere manier te gaan verhouden tot de dingen. En dan blijkt aan het einde van de film dat hij een populair figuur geworden is. Hij treedt op in tv-programma’s als Corona-deskundige en wordt een vlog-persoonlijkheid met een deal met een ondergoedmerk."
Wat is de onderliggende boodschap?
“Ik wilde laten zien dat je zo’n situatie kunt aangrijpen om je plan te veranderen.
Voor de Gerri’s onder de leraren: je bent weer terug in het schoolgebouw, maar na de Corona-lockdowns zijn we onszelf opnieuw aan het uitvinden. Je kunt nu makkelijker je eigen nieuwe wetten maken, dus grijp dat aan! Ga het vooral anders doen dan je het deed.
En aan schoolleiders en protocol-schrijvers: leraren die verandering in het onderwijs willen, lopen heel erg tegen een muur aan en dan denk ik: geef ze de kans! Want anders kakt het allemaal weer in. Hou een vinger aan de pols natuurlijk, maar laat het ze proberen en kijk over een jaar wat eruit is gekomen.”
Scroll naar beneden voor de trailer met onderbroek-vergissing
3 Favoriete films van acteur/ regisseur Frank Lammers
Dead Poets Society (Peter Weir, 1989)
“Ik hou wel van films over leraren en vind dit nog steeds een van de beste films die ik ooit gezien heb. Je ziet de leraar die je elk kind gunt. Een leraar die je raakt, iets bij je teweeg brengt, je de liefde voor kennis bijbrengt. Begeisterung, dat is het. Als je mazzel hebt, vind je een Mr Keating.”
Her (Spike Jonze, 2013)
“Her, die film is eigenlijk een lange scène over hoe Theodore's relatie met een digitale vrouw -Samantha gespeeld door Scarlett Johansson- zich ontwikkelt. Alles speelt zich af via de computer en toch is het een hele opwindende en intieme film. Ook omdat Joaquin Phoenix zijn rol fantastisch speelt, heeft deze film me geïnspireerd.”
Den Skyldige (Gustav Möller, 2018)
“Je blijft bij de man in de alarmcentrale; deze thriller speelt zich volledig af in een ruimte. Het is waarvan ik dacht: ok, dat is het, als je op een plek moet blijven in verband met Corona dan is dit een goed idee. Het gaat om het principe dat je als personage alleen bent en de wereld via computers bij jou binnenkomt in plaats van dat jij naar buiten gaat. Zonder wisselende locaties is Den Skyldige toch een buitengewoon spannende film.”
Vier de Dag van de Leraar met het Netwerk Filmeducatie! Op dinsdag 5 oktober ben je van harte welkom bij ons programma Focus op Film. Met een masterclass door de regisseurs van Klassen en meer!
Ga naar programma Dag van de LeraarOver Groeten van Gerri (Frank Lammers, 2020)
In het afgelopen jaar met Corona-maatregelen lag de filmbranche plat. Toch lukte het Frank Lammers om deze actuele film te maken zonder budget en met in achtneming van de anderhalve-meter-afstand-regel.
Groeten van Gerri over het lot van de leraar in Corona-tijden is daarmee een uniek tijdsdocument.
De cast bestaat uit onder meer uit Sanne Langelaar, Fedja van Huêt en Viggo Waas. Je kijkt Groeten van Gerri via Pathé Thuis en Netflix.