Plandeldag - Gratis film voor zwerfafvalopruimers | Utrecht

Meer info
In één dag 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden in Utrecht zwerfafvalvrij maken. Daarna lekker (gratis) naar de film.
Datum
Locatie Utrecht
Categorie
Festival
Bestemd voor
Iedereen

Op zaterdag 26 augustus gaan opruimhelden in alle hoeken van Utrecht aan de slag. Het doel van deze mega-schoonmaakactie: in één dag 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij. Om de feestvreugde compleet te maken, zijn er die middag in Slachtstraat Filmtheater speciale vertoningen van films gemaakt met of over zwerfafval, geproduceerd door (surf)helden van vlees en bloed, animatiekunstenaars en door kunstmatige intelligentie.

Speciaal voor De 2de Utrechtse Plandeldag keert Disney’s WALL-E eenmalig terug op het grote witte doek. Deze grappige en hartverwarmende animatieklassieker uit de Pixar-stal gaat over de toegewijde robot WALL-E, die als enige overgebleven bewoner de aarde schoonmaakt. Kaarten voor dit filmevent zijn NIET te koop: op vertoon van een Plandelbingokaart met minimaal tien stuks zwerfafval krijg je gratis entree.

Plandelen
Het werkwoord 'plandelen' (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al aardig ingeburgerd als synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap.

Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven en Renkum. Nu richt hij zijn vizier op de geboortegrond van het plandelfenomeen, en waar al meer dan 9000 bewoners via het Utrecht Schone Stad-programma een afvalgrijper van de gemeente kregen: Utrecht.

Op zaterdag 26 augustus roept Plandelman Utrechtse plandelaars en ploggers op de krachten te bundelen en in één dag 2000 straten en stoepen, pleinen en paden zwerfafvalvrij te maken tijdens De 2de Utrechtse Plandeldag. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje of vriendenclub, solo of met de buren of het gezin, met de sportvereniging of schoolklas: alles kan en mag. Het motto: opgeruimd, straat netjes!

Gratis naar WALL-E
Om het verzamelen van zwerfafval nog leuker te maken, is er die dag een bijzondere beloning. Wie een Plandelbingokaart inlevert bij Slachtstraat Filmtheater, krijgt daar een ticket voor een gratis voorstelling naar keuze. Dat is Pixar’s animatie-avontuur WALL-E, een filmblok met geselecteerde shorts van het Kaboom Animation Film Festival en de nieuwe documentaire Surfer to Go (2023), waarin kunstenaar/activist Merijn Tinga als de Plastic Soup Surfer gevolgd wordt op een uitzonderlijke expeditie van Brussel naar Amsterdam op een surfboard gemaakt van wegwerpbekers.

Deel evenement op
Volg ons op