Onderwijs Special: Conversations that Matter | vo/mbo/isk | Den Haag

Bestel je ticket
Leer hoe je gevoelige, maatschappelijke onderwerpen in de klas bespreekbaar maakt en hoe film daarbij kan helpen.
Datum
Locatie Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN, Den Haag
Categorie
Workshop
Bestemd voor
Leraren Lerarenopleiders

Op dinsdag 26 maart organiseert Movies that Matter, in samenwerking met Filmhub Zuid-Holland en Filmhuis Den Haag, een onderwijs special voor docenten en alle andere onderwijsprofessionals. Deze middag start met een gezamenlijke lunch om elkaar beter te leren kennen, gevolgd door een filmvertoning van The Mind Game. Aansluitend vindt er een interactieve workshop plaats. Hierin leer je hoe je een veilige ruimte creëert om gevoelige maatschappelijke onderwerpen in de klas bespreekbaar te maken en hoe film daarbij kan helpen.

Workshop: Conversations that Matter

Hoe kun je een inclusieve dialoog in de klas of op school faciliteren? En welke invloed heeft je eigen blik hierop? Na het kijken van The Mind Game, een film die je laat stilstaan bij de kwetsbaarheid van jongeren op de vlucht, neem je deel aan een interactieve workshop die je bij deze vraagstukken helpt. Je krijgt praktische tools aangeboden om sensitief om te gaan met maatschappelijke onderwerpen en daarbij rekening te houden met gevoeligheden die spelen bij jou en je leerlingen. Ervaar in deze workshop hoe je waardevolle gesprekken kunt initiëren, zelfs met weinig taal.

Het programma is geschikt voor docenten en onderwijsprofessionals uit zowel het reguliere als het nieuwkomersonderwijs.


Het exacte programma ziet er als volgt uit:

12:30 - 12:45 Ontvangst bij de infobalie in de foyer van Theater aan het Spui
12:45 - 13:45 Netwerklunch
13:45 - 15:10 Vertoning The Mind Game + nagesprek met hoofdpersoon Sajid Khan, in Filmhuis Den Haag
15:10 - 15:30 Pauze
15:30 - 17:00 Workshop 'Conversations that Matter' met Sara Huang en Agnes van der Sluijs
17:00 - 18:00 Eindprogramma inclusief borrel

Meld je aan!

Tickets zijn verkrijgbaar voor € 17,50. Deze tickets gelden voor het gehele programma en zijn inclusief lunch, vertoning, workshop en 1 consumptiebon tijdens de borrel. Wil je erbij zijn? Bestel je ticket bij Movies that Matter.

Filmvertoning The Mind Game

Sajid Khan (kortweg SK) is net vijftien wanneer hij zijn thuisland Afghanistan ontvlucht. Zijn levensgevaarlijke reis naar en door Europa duurt ruim twee jaar. Onderweg weet SK zich staande te houden door na te denken over zijn uiteindelijke doel: een leven in veiligheid en naar school kunnen.

Bij aankomst in België, beseft SK al snel dat dit niet het einde van de reis is. De immigratiedienst gelooft niet dat hij minderjarig is en wil SK onderwerpen aan de zeer omstreden 'leeftijdstest'. Van de ene op de andere dag komt het leven van SK tot stilstand: hij belandt in een 'observatiecentrum' in Brussel en door de coronapandemie kan hij niet naar school. Het is alsof hij met 200 km/u tegen een betonnen muur botst.

SK en zoveel andere tienervluchtelingen worden in heel Europa geconfronteerd met hetzelfde rigide, wantrouwende systeem. Er is nauwelijks aandacht voor hun trauma's en er is geen hulp. The Mind Game maakt van binnenuit zichtbaar aan welke psychologische druk deze kinderen blootstaan.

Organisatie

Dit evenement is onderdeel van het Movies that Matter Festival dat in Den Haag plaatsvindt van 22 tot en met 30 maart 2024. De onderwijs special 'Conversations that Matter' wordt daarom ook georganiseerd in samenwerking met Movies that Matter en Filmhuis Den Haag, en richt zich op professionals in het onderwijs; zowel leraren als (bestuurlijke) functies daaromheen.

Deel evenement op
Volg ons op