Deadline aanleveren activiteiten Maand van de Geschiedenis-magazine

Geef je activiteit door!
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2024 is ‘Echt nep’.
Datum
Locatie Landelijk
Categorie
Bijeenkomst
Bestemd voor
Iedereen

In oktober is het de Maand van de Geschiedenis, met als thema 2024: ‘Echt nep’. Deze maand is de deadline voor het aanleveren van je activiteiten voor het Maand van de Geschiedenis-magazine.

Niet iedereen heeft dezelfde waarheid. Verschillende perspectieven leiden tot verschillende ideeën. Algoritmes van social media duwen ons steeds verder in onze eigen bubbel. Maar hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Wie heeft de waarheid in pacht?

Echt nep

Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. Onze voorouders moesten al op zoek naar de feiten tussen de fabels. Romeinse keizers lieten zich liever afbeelden als jonge god dan met een natuurgetrouw portret. De vroege pausen gebruikten een flinke portie propaganda om gewelddadige kruistochten te rechtvaardigen. Jeanne d’Arc vermomde zich als man om het Franse leger naar een overwinning te kunnen leiden. Een aantal multinationals stelde jarenlang alles in het werk om de schade die sigaretten of dieselauto’s aanrichten verborgen te houden. En sommigen menen zeker te weten dat de maanlanding, de aanslagen van 11 september 2001 en de coronapandemie het resultaat zijn van boosaardige complotten.

Misleiding en bedrog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de mens. Ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu, op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. Waar de VOC ooit stond voor daadkracht of een sterke handelsgeest, is deze een symbool geworden van misdaden tegen de menselijkheid. Zij die ooit als helden op sokkels werden geplaatst, worden nu als schurken van hun voetstuk getrokken.

In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan we in oktober op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2024 is ‘Echt nep’.

Meld nu je activiteit aan:

Je activiteit:
1) vindt plaats in oktober;
2) gaat over geschiedenis;
3) heeft een directe link met het thema ‘Echt nep!’
4) Legt een verband tussen verleden en heden ('Ontdek gisteren, begrijp vandaag');
5) Is toegankelijk voor publiek. Natuurlijk is het toegestaan om entreegeld te heffen of evenementen specifiek voor kinderen te organiseren, echter moeten de activiteiten niet exclusief gericht zijn op een zeer specifieke groep, zoals bijvoorbeeld enkel docenten of schoolklassen.


Activiteiten kunnen aangemeld worden via: riannevanlaar@eyefilm.nl

Deel evenement op
Volg ons op