Crash Course Filmeducatie [Voortgezet Onderwijs]

Aanmelden
Ben jij docent in het voortgezet onderwijs en wil jij weten hoe je filmeducatie in kan zetten in jouw lessen? Kom dan donderdag 3 november naar de Crash Course Filmeducatie van Filmhub Oost en InScience -International Science Film Festival Nijmegen.
Datum
Locatie LUX Nijmegen
Categorie
Bijeenkomst Festival Nascholing Workshop
Bestemd voor
Cultuuraanbieders Filmdocenten Leraren Lerarenopleiders

Ben jij docent in het voortgezet onderwijs en wil jij weten hoe je filmeducatie in kan zetten in jouw lessen? Kom dan donderdag 3 november naar de Crash Course Filmeducatie van Filmhub Oost en InScience -International Science Film Festival Nijmegen. Aan het eind van deze crash course heb je een overzicht hoe je filmeducatie vak ondersteunend en vakoverstijgend in kunt zetten, als leermiddel en als leerdoel en welke rol wetenschapsfilm hierbij kan spelen.

Waarom filmeducatie?
Filmeducatie heeft ontzettend veel voordelen. Jongeren omringen zich de hele dag met bewegend beeld. Film sluit daarmee perfect aan op hun belevingswereld.

Filmeducatie werkt daarnaast ook laagdrempelig: het verbeeldt moeilijke materie op een visueel aantrekkelijke, duidelijke manier. Ze zien letterlijk wat er gebeurt. Voor complexe materie als wetenschap de perfecte manier om het makkelijk en begrijpelijk te maken.

Programma
Tijdens deze workshop geven InScience - International Science Film Festival Nijmegen en Filmhub Oost - aanjager van filmeducatie voor Gelderland en Overijssel - een introductie in filmeducatie.

Je gaat zelf aan de slag met een iPad en leert hoe je film kan inzetten als leermiddel en leerdoel. Verder maak je kennis met diverse wetenschapsfilms en de mogelijkheden die daaruit voortvloeien om die in te zetten in jouw les. Tijdens de workshop leer je hoe je film in kan zetten binnen jouw vak. En Filmleraar van het Jaar 2022 van de Regio Oost, Lukas Evers (docent Kunst bij Veluws College Walterbosch Apeldoorn) vertelt hoe je filmeducatie vak ondersteunend en vakoverstijgend in kan zetten.

Aan het eind van deze crash course heb je een overzicht hoe je filmeducatie vakondersteunend en vakoverstijgend in kunt zetten in jouw onderwijs en welke rol wetenschapsfilm hierbij kan spelen.

14.30 - 15.00

Inloop

15.00 - 15.30

Introductie Filmhub Oost en InScience

15.30 - 15.45

Pauze

15.45 - 16.45

Workshop: maak je eigen 1-minute-documentary

16.45 - 17.15

Flitscollege: hoe zet ik filmeducatie vak ondersteunend en vakoverstijgend in binnen mijn onderwijs?

17.15 - 17.30

Afsluiting

 Vijf redenen om je aan te melden:

  1. Je gaat naar huis met een hoofd vol inspiratie om (wetenschaps)film in te zetten ter ondersteuning van de lesstof.

  2. Je krijgt inzicht hoe je filmeducatie op verschillende vormen en mogelijkheden in kan zetten, curriculum breed.

  3. Na afloop spreek je film en weet je de termen die elke filmanalist in zijn woordenboek heeft staan.

  4. Je beheerst de vaardigheden om met leerlingen aan de slag te gaan met het maken van film.

  5. Je beheerst de vaardigheden om in gesprek te gaan met leerlingen over film.

Film kijken | Mediawijsheid
Binnen filmeducatie leren we leerlingen kritische kijkers en denkers worden, een eigenschap die binnen de wetenschap natuurlijk van enorm belang is. Naast het klassieke “TV binnenrollen en een documentaire of speelfilm kijken”, kijken we ook naar de processen achter de film. Hoe is de film gemaakt, welke boodschap probeert de maker over te brengen en in hoeverre klopt deze informatie. En ben je het daar als kijker ook mee eens?  Vragen als: “Wie komen er aan het woord, wie komen er niet aan het woord” en “wat kunnen we zelf aan informatie hierover vinden” komen hierbij aan bod.  

Film maken | Onderzoekend leren
Naast film kijken, is filmeducatie ook een geweldig middel om zelf films te maken. Dit sluit ontzettend goed aan bij de didactiek van onderzoekend leren. Bij onderzoekend leren gaan we uit van de nieuwsgierigheid van leerlingen en laten we hen van daaruit een eigen onderzoek uitvoeren. Daardoor worden leerlingen gestimuleerd om zelf actief kennis te vergaren en een onderzoekende houding te ontwikkelen. Uitgebreide informatie over onderzoekend leren is hier te vinden.

Alles op een rijtje
Datum: Donderdag 3 november 2022

Tijd: 15:00 - 17:30 uur
Locatie: LUX Nijmegen

Toegangsprijs: €10, - (studenten betalen €7,50)

Hiervoor krijg je: toegang tot de Crash Course, korting op je filmbezoek met je klas tijdens het InScience - International Science Film Festival Nijmegen in 2023, een voucher voor een filmvertoning bij InSicence, een goodiebag van Filmhub Oost

Deel evenement op
Volg ons op
s