Digital Playground: workshop Deleted Scenes

Meer info
Filmworkshop met een gastles

Deleted Scenes is een combinatie van de film Porfotto kijken, een gastles van de regisseur én zelf een scène filmen.

Deleted Scenes start op school met het kijken van Porfotto, een film die ook in het educatieprogramma van IFFR 2020 werd vertoond. Porfotto vertelt het verhaal van drie vrienden in de Rotterdamse wijk Spangen en de levensbepalende keuzes die ze maken. Extra aansprekend voor leerlingen: de gastles wordt gegeven door de regisseur van de film, Edson da Conceicao, of door een van de leden van zijn productieteam.

Bestudeer het storyboard

Tijdens de gastles komen leerlingen veel te weten over de intentie van de Rotterdamse maker, maar ook over filmtechnieken, storytelling en karakterontwikkeling. Daarmee wordt vooruit gekeken naar de workshop waarbij leerlingen zelf filmmateriaal maken bij Digital Playground in Rotterdam (dit vervolg vindt bij voorkeur kort na de gastles plaats). Hierbij bestuderen de leerlingen het storyboard van een scène die niet in de film zit, en die niet helemaal af is. Want ook wat niet te zien is, draagt bij aan het verhaal.

Eigen ervaringen en achtergrond

De opdracht is om deze scène te verfilmen en het ontbrekende deel zelf in te vullen. Wat denk jij dat er is gebeurd voordat de jongens in Porfotto de overval plegen waar de film mee start? Waarom zijn de personages zoals ze zijn? Welke shots gebruik je om het verhaal te vertellen? De kijker neemt zijn eigen ervaringen en achtergrond mee bij het invullen van de beelden die we niet zien.

Zelf-gefilmde deleted scene

De leerlingen werken in groepjes van vier of vijf leerlingen samen en filmen met iPads, waarbij het medialab van Digital Playground in Rotterdam en de omgeving de filmlocatie vormt. Het resultaat is een deleted scene; een door de leerlingen zelf gefilmde scène die in de film had kunnen zitten.

Duur 4 uur | Regionaal aangeboden | Jaarrond te boeken | Geschikt voor het mbo, vmbo, havo en vwo

Aanbieder

Digital Playground
Volg ons op