Wasbeer en het lichtje

Een film over een wasbeer en een zaklamp in het donker. Bij deze film kunnen kinderen ervaren dat je licht nodig hebt om iets te zien. Dat licht schaduw creëert en dat je hiermee kan spelen.

Filmkwartier - licht & donker

Filmles van een kwartier voor groep 1 t/m 4 van het primair onderwijs, gemaakt door Eye Filmmuseum. In elk Filmkwartier staat een ander onderdeel van film centraal. In deze les is dat licht & donker. Na de les kan de leerling in eigen woorden uitleggen hoe licht en donker zijn verbeeld in de film aan de hand van kleurgebruik en de geluiden die ze horen. Daarnaast kan de leerling de gevoelens verwoorden die de filmervaring teweeg brengt.

Extra lesplan uit MEER MET FILM! lesbrief

  • Vragen na de film [te stellen door ouder/verzorger/docent]: Wat zag je? Wat zie je als de zaklamp ergens op schijnt? Wat zie je als de zaklamp uit is?

  • Spel ideeën bij dit onderwerp:

    • Schaduwspel: zoek of maak een donkere plek. Laat de kinderen daar spelen met kleine fietslampjes of zaklantaarns. Door kleine voorwerpen of je vingers voor de lampjes te houden, en de lampjes dichtbij of verder weg vast te houden, kun je spelen met dansende schaduwen. Na het spelen kun je terugkomen op wat de kinderen ontdekt hebben.

    • Projectie: verf samen met de kinderen transparante vellen vol met donkerblauwe of zwarte verf. Als de verf opgedroogd is, kunnen kinderen hier met de achterkant van de kwast figuren uit krassen. Met een zaklamp erachter of met hulp van een oude overheadprojector, projecteer je de krastekeningen op de muur.

  • Alle leeftijden

Hanna Kim Verenigde Staten 2018, 4 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Natuur / dieren
Filmkenmerken 0-5 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op