Van Lucas naar Luus

Deze korte documentaire vertelt het verhaal van topmodel Loiza Lamers toen ze slechts tien jaar oud was en haar transitie-ervaring deelt door te antwoorden op vragen van haar klasgenoten.

Ze heet nu Loiza, maar voorheen heette ze Luus. Ze werd geboren als Lucas, een jongen. Maar in zijn hoofd is hij echt een meisje. Wat nu? Hoe word je een meisje en hoe is het om ook een jongen te zijn? Mag je in de meisjeskleedkamer komen of moet je toch naar de jongens toe? Hoe zit het wanneer je gaat zwemmen? Luus laat het ons zien en beantwoordt alle vragen van haar vriendinnen.

Aan de slag met deze film?

Deze korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Dankzij de korte lengte is deze film gemakkelijk inzetbaar in de les. Aan de hand van deze film kunnen leerlingen in het primair onderwijs aan de slag met de term 'gender dysforie' en 'hokjesdenken'. Zo denken ze op een andere manier na over wat iemand nou eigenlijk een meisje of een jongen maakt. Onderaan deze pagina is lesmateriaal te vinden gemaakt door RAINBOW (Rights Against INtolerance: Building an Open-minded World). Dit lesmateriaal betreft vier opdrachten die zowel voorafgaand als na het klassikaal bekijken van de film kunnen worden gebruikt.

  • Alle leeftijden

Charlotte Hoogakker Nederland 2005, 18 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, LHBTQIA+, Vriendschap, Familie
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op