Van de koele meren des doods

Hedwig Marga de Fontayne is mooi en intelligent. Haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen geluk in dit duistere verhaal.

In 1900 verscheen Frederik van Eeden's roman over het wel en wee van een vrouw van hoge stand die de slagen van het lot moet ondergaan. Deze boekverfilming legt de nadruk op de positie van de vrouw in het patriarchaat. 

Van Brakel schetst een psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van haar gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij krijgen te maken met constante repressie.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film gratis te bekijken is (zie kopje Eye Film Player). Deze film leent zich als literatuurverfilming uitstekend om met je leerlingen te bestuderen in de klas. Daarnaast is de film ook thematisch relevant: het patriarchaat en de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen worden pijnlijk duidelijk gemaakt.  

Eye Film Player
Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Nouchka van Brakel Nederland 1982, 120 min

Thema Boekverfilming, Feminisme, Liefde, Europa, Familie, Identiteit
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op