Vals Im Bashir (Waltz with Bashir)

Een geanimeerd verhaal over een jonge gerekruteerde soldaat in het Israëlische leger, begin jaren tachtig tijdens de dagelijkse strijd in Libanon.

De regisseur hoort van een vriend dat die al jaren nachtmerries heeft over honden die hem willen verscheuren. Het zijn er 26, net zoveel als hij begin jaren tachtig in de oorlog in Libanon heeft doodgeschoten om te voorkomen dat ze de vijand zouden waarschuwen met hun geblaf. De regisseur vocht in dezelfde oorlog maar kan zich er weinig van herinneren. Hij besluit oude dienstmaten op te zoeken, om zijn geheugen op te frissen. Hoewel Waltz with Bashir probeert de historische details van het ingewikkelde conflict inzichtelijk te maken, gaat de film veel meer over de beleving van het verleden in het heden. De zoektocht naar verdrongen herinneringen wordt zelfs expliciet aangehaald. Meesterlijke en ontroerende animatiefilm laat zien hoe mensen omgaan met trauma's en schuldgevoelens.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar de pagina van Cinemember waar de film te bekijken is. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij en de thema's Tweede Wereldoorlog, conflict en identiteit. De vormkeuze van Waltz with Bashir is hiermee ook een nadrukkelijke inhoudskeuze. Op deze manier worden de gruwelijke daden en waanzin van oorlog vertaald in animatie, om het toegankelijk te maken voor de kijker.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Seks
  • Grof taalgebruik

Ari Folman Libanon 2008, 90 min

Thema Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op