Tula: The Revolt

In deze speelfilm volg je het verhaal van Tula, de leider van de grootste slavenopstand op Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was.

Tula: The Revolt is een internationale productie die het waargebeurde verhaal vertelt van een totslaafgemaakte man die durfde op te staan tegen zijn witte onderdrukkers en probeerde om zijn volk op vreedzame wijze hun vrijheid terug te geven. Als hij van zijn geliefde Speranza verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn 'plantage-eigenaar' Van Uytrecht maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit.

N.B. Regisseur Jeroen Leinders heeft niet gekozen voor Nederlands en Papiaments maar voor Engels als voertaal. Dat kan ervoor zorgen dat het een vervlakte weergave vertoont van een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse koloniën.

Aan de slag met de film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film sluit aan bij het leergebied Geschiedenis en de thema's slavernij, koloniaal verleden, revolutie en conflict/geweld. Onderaan deze pagina is lesmateriaal te vinden dat toepasbaar is bij deze film, gemaakt door Gerard Bras (docent Geschiedenis op Curaçao) voor KLEIO in de klas. De leerlingen analyseren drie stukjes tekst en verdelen deze onder feitelijke info of meningen. Met deze oefening komen leerlingen in aanraking met de woorden van de kolonisator en de lading die een woord kan hebben.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Jeroen Leinders Curaçao, Nederland 2013, 100 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Slavernij, Oorlog / conflict / geweld, Revolutie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op