The Motorcycle Diaries

Een roadmovie gebaseerd op de waargebeurde reisverhalen van de Argentijnse revolutionaire strijder Ernesto "Che" Guevara en zijn vriend Alberto Granado.

The Motorcycle Diaries is een aanstekelijke film over de jonge Che Guevara, die samen met een bevriende biochemicus, de enkele jaren oudere Alberto Granada, een motorreis maakt door Zuid-Amerika. Onderweg beleven ze allerlei avonturen en raak je langzaam in contact met hun persoonlijkheden. Gaandeweg ontdek je de sympathie van de jonge Guevara die hij heeft voor de mensen die hij onderweg ontmoet; de mijnwerkers, de inheemse bevolking, de verplegers en de zieken. Dat medeleven weet de film op bewonderenswaardige, zuivere wijze te tonen. Wat eerst een reis voor Che’s dertigste verjaardag zou zijn, is uitgevloeid tot een dierbare reis waarbij beide mannen anders zijn gaan kijken naar hun bevoorrechte levens in de hoge klassen.

Regisseur Salles laat de lege landschappen in grijstinten en een fraai mistig groen passeren. Even ingetogen en expressief gaan zijn acteurs te werk. The Motorcycle Diaries is een rechtlijnige vertelling, waarbij je van begin tot eind bij de reis van de twee mannen wordt betrokken.

Aan de slag met deze film?

De film is tegen betaling te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Vanwege de lengte van de film kun je ook eventueel fragmenten vertonen. De film is een mooie inleiding om Che Guevara in de klas te behandelen en daarbij zijn reisverhalen of de politieke toestand van toen te bespreken.

Onderaan de pagina vind je gratis lesmateriaal dat ontwikkeld is door Filmfestival Open Doek. In het document staat diepgaande informatie over de film, regisseur en the making of van de film. Hierin staan handvatten voor een les om dieper in te gaan op de verschillende aspecten van de film.

  • Alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Walter Salles Argentinië 2004, 128 min

Thema Arm / rijk, Identiteit, Vriendschap, Latijns-Amerika, Reizen / vakantie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op