The Machine

De machine die de wereld zal overnemen. Kijk deze grappige stop-motion short over de opkomst van machines in onze menselijke wereld.

The Machine is een geanimeerde fabel die het pad volgt van een onschuldig gesmeed mechanisch wezen. Terwijl zijn onafhankelijkheid en kennis van de wereld tijdens zijn reis groeien, groeit ook zijn verlangen om alles wat hij tegenkomt te veroveren, van de weilanden van een boer tot het rijk van de hele wereld van de mens. Het verhaal is op zichzelf een gemechaniseerde verschijning, waarbij de personages en het landschap zich in een nikkelen arcade uit het begin van de 20e eeuw bevinden en voortgedreven worden door de tandwielen van deze machine. De hoofdpersoon, het onschuldig gecreëerde, mensachtige mechanisme wiens macht geen grenzen kent, beschouwt zichzelf als onoverwinnelijk, dat geen mens of geest hem ooit zou kunnen overmeesteren. Maar de ironie is dat hij zelf slechts een klein onderdeel is van een groter apparaat, en in dit geval een gemechaniseerd podium waar voorbijgangers een muntje in kunnen gooien.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de short beschikbaar is. De short is toepasbaar op de leergebieden Geschiedenis, Mens en Maatschappij en Wetenschap en Techniek.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Rob Shaw 2009, 5 min

Thema Industrialisatie
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op