The Hate U Give

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat. De precaire balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap zal ze zichzelf moeten laten horen en moeten opkomen voor wat juist is.

Als zwarte student op een voornamelijk witte middelbare school is Starr vaak de ontvanger van micro-agressies en alledaagse opmerkingen met racistische ondertonen. Deze film laat het volledige spectrum van racisme zien en wijst zo op problemen van mensen in de zwarte gemeenschap die witte kijkers misschien niet eens realiseren. Wat indrukwekkend is aan The Hate U Give én aan hoofdpersonage Starr is dat ze beiden alsnog weigeren om een slachtofferrol aan te nemen. Deze film pleit voor solidariteit, vrijheid van meningsuiting en ouderwets protest. In een nog steeds woedende strijd tegen racisme, discriminatie en structurele ongelijkheid levert dat een tienerfilm op met een boodschap die voor elke generatie relevant is. (De Filmkrant)

Amandla Stenberg

De jonge hoofdrolspeelster van The Hate U Give begon haar carrière met bijrollen in o.a. The Hunger Games (2012). In 2014 maakte ze voor haar Moderne Amerikaanse Geschiedenisles samen met een klasgenote de video Don’t Cash Crop My Cornrows, waarin ze de praktijk van cultural appropriation uitlicht bij witte Amerikaanse (hiphop)sterren m.b.t. het gebruik van cornrows, een typisch Afro-Amerikaanse haarstijl. Zij ging met deze video viral toen ze deze op Tumblr plaatste. In deze video maakt ze de claim dat door de toe-eigening van zwarte culturele producten door witte sterren, 'zwarte lichamen' worden gedenigreerd. Aan het einde van de video stelt ze de concluderende vraag: "What would America be like if we loved black people as much as we love black culture?"

The Hate U Give wordt ook vertoond op het Educatiefestival van Movies that Matter, in maart en april! Ook is er een bijbehorende masterclass, georganiseerd in samenwerking met Amnesty International Nederland.

  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

George Tillman Jr. Verenigde Staten 2018, 133 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Democratie / rechtsstaat, Liefde, Noord-Amerika, Arm / rijk
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op