The Experiment

Een spannende thriller met een veelzeggende boodschap over groepsmentaliteit

De thriller The Experiment volgt 26 mannen die zijn geselecteerd om mee te doen aan een psychologisch onderzoek, waarin ze worden verdeeld in bewakers en gevangenen.

De mannen worden twee weken lang opgesloten in een nagemaakte gevangenis. De groep ‘gevangenen’ moet de schijnbaar milde regels opvolgen, terwijl ‘de bewakers’ de orde moeten bewaren zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om het experiment op ieder moment te verlaten, maar riskeert daarbij dat alle participanten kunnen fluiten naar het beloofde geldbedrag. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar de verstandhouding tussen beide groepen neemt steeds extremere vormen aan.
The Experiment is gebaseerd op het uit de hand gelopen ‘Stanford Prison Experiment’ van 1971, waarbij studenten werden opgesloten in een ruimte en tevens rollen van bewaker en gevangene toebedeeld kregen.

Movies That Matter/Amnesty International

Movies That Matter heeft, in samenwerking met Amnesty International, een les gecreëerd aan de hand van The Experiment. De les is bedoeld om leerlingen na te laten denken over mensenrechten, en inzicht te krijgen in menselijk gedrag. Bekijk de onderstaande links voor een volledige docentenhandleiding, opdrachtenblad en bronnenblad.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Discriminatie
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Paul Scheuring Verenigde Staten 2010, 96 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Criminaliteit, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op