Sporen van Slavernij

Vier bekende Nederlanders gaan langs plekken waar hun voorouders hebben geleefd tijdens de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Een reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden.

Zo gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek achter haar voormoeder die dwangarbeid heeft moeten verrichten op plantage Jagtlust. Vindt acteur Everon Jackson Hooi de sporen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders terug op een plantage op Curaçao. Gaat singer-songwriter Jeangu Macrooy op zoek naar de verhalen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname. En reist strafrechtpleiter Natacha Harlequin naar Suriname om erachter te komen of de liefde tussen de Schotse plantage eigenaar en haar tot slaaf gemaakte voormoeder echt was. Deze reizen brengen veel emoties met zich mee, de confrontatie met wat hun voorouders hebben meegemaakt valt zwaar, maar aan de andere kant geeft het ze ook een gevoel van trots en acceptatie.

Aan de slag met deze documentaire?
Via de ‘Bekijk de serie’- knop bovenaan deze pagina, is de serie te zien op de website van NPO. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De documentaire kaart voor het vak Geschiedenis thema’s aan passend bij Tijdvak 8. Burgers en stoommachines.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

Marieke Slinkert Mediawan Skyhigh Nederland 2024, 45 min

Thema Slavernij, Koloniaal verleden, Familie
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op