RUN-DMC - Sucker M.C.'s

Sucker M.C.'s is onderdeel van het eerste album van RUN-DMC. Het tweezijdige album kwam uit in 1984, en wordt aanschouwen als het begin van een nieuwe school hip hop artiesten die zich met hun eigen geluid onderscheidde van hun voorgangers.

De groep kwam bij elkaar in 1981 en bestond uit Joseph "Run" Simmons, Darryl "DMC" McDaniels en Jason "Jam Master Jay" Mizell. Zij waren de eerste rappers die een contract tekende bij een groot platenlabel.

M.C. is een ander woord voor Master of Ceremonies. Dit wordt vaak gebruikt als synoniem voor rapper of artiest. Het nummer gaat dan ook over artiesten die de groep aanschouwde als 'nep'. Artiesten die niet hun eigen teksten schreven, en geen originaliteit hadden.

In de videoclip zie je verschillende beelden van breakdancers, ook wel bekend als b-boys en b-girls. De term break verwijst naar specifieke ritmes en geluiden die DJ's produceren door meerdere platen te mixen tot een continue beat. Deze techniek is ontwikkeld door DJ Kool Herc. Tijdens zijn optredens stuurde hij mensen aan om te gaan dansen tijdens deze breaks. Zo is breakdancing tot stand gekomen.

Aan de slag met deze videoclip?

Deze videoclip is te bekijken op YouTube via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina.

De cultuur en invloeden rondom hip hop is overal in terug te vinden. Je kunt het genre onderverdelen in vier pilaren: DeeJaying (DJ), rapping, graffiti en breakdancing. Deze invloeden komen ook voor in de videoclip van Sucker M.C.'s.

Voordat hip hop groeide tot een van de populairste muziekgenres, werd het in de jaren 70 en 80 gebruikt als een platform voor politieke statements. Artiesten zoals RUN-DMC zijn daarom een perfect voorbeeld van hoe de hip hop cultuur tot stand is gekomen.

Ben Dempsey, Joe Dempsey Amerika 1998, 3 min

Thema Muziek
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op