In een wereld van chips, patat en cola mag de tienjarige Tom alleen maar rauw eten. Niet omdat hij ziek of te dik is, maar omdat zijn moeder vindt dat rauw voedsel gezonder is dan gebakken of gekookt eten. Tom eet sinds zijn vijfde jaar geen brood, geen rijst, geen vlees, geen vis, geen zuivel en geen suiker. Wel groente, fruit en noten. Zijn vriendjes snappen er maar weinig van. Tom legt ze geduldig uit wat hij van zijn moeder heeft geleerd: in de prehistorie werd het voedsel nog niet gekookt. Daarom begint Tom de dag met een fruitshake en eet hij elke maand zo’n honderd appels. Hij lijkt het wel best te vinden. Maar het is af en toe moeilijk als Tom rond etenstijd langs de deur van de buurman loopt. Zijn pizza’s ruiken namelijk zo lekker.

Lesmateriaal

  • Bekijk de film op YouTube (bovenstaande link).

  • Via de onderstaande link is lesmateriaal beschikbaar. Dit is opgesteld door International Documentery Filmfestival Amsterdam (IDFA). Leerlingen denken na over hun relatie met hun verzorgers en wat ze zelf mogen beslissen. Ook leren ze over andere soorten eetgewoontes en leren hier een mening over vormen.

  • In 2014 is er ook een vervolg gemaakt. Bekijk deze film via 2DOC. In RAUWER volgen we opnieuw Tom en zijn moeder, Francis. Na een hoop media-aandacht wordt Francis van kindermishandeling beschuldigd en wordt ze in de gaten gehouden door de Nederlandse kinderbescherming. In dit vervolg zien we de zorgen van verschillende jeugdinstellingen, de vader van Tom en de uitspraak van de kinderrechter.

  • Alle leeftijden

Anneloek Sollart Nederland 2008, 25 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Gezondheid / ziekte, Voedsel(-industrie)
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op