Public Enemy - Fight the Power

Fight The Power komt van het derde album van Public Enemy, genaamd Fear Of A Black Planet, en is gemaakt op verzoek van Spike Lee voor de film Do The Right Thing.

Public Enemy is een Amerikaanse hip-hop groep gevormd door Chuck D en Flavor Flav in 1985. Later kwamen daar Professor Griff en Terminator X nog bij.

Het nummer begint met een quote van Chicago advocaat en activist Thomas 'TNT' Todd over de deserteurs van de oorlog in Vietnam die liever van kant wisselde dan wilde vechten. Dit leidde tot een protest die werd bijgewoond door enkele grote namen in de Afro-Amerikaanse muziek van vroeger en nu.

Het derde couplet is waarschijnlijk het populairst. Het couplet richt zich op iconen zoals Elvis Presley en John Wayne met als doel een verzet in generaties te creëren. Verder maken ze duidelijk dat er meer helden vanuit Generation X geïntroduceerd moeten worden in de wall of fame.

In de videoclip zie je dat er continu in de camera wordt gekeken door de artiesten, terwijl ze omringt zijn door een protest. Je merkt hierdoor dat de emotie en woede van de politieke bijeenkomst tot leven kwam in de videoclip.

Aan de slag met deze videoclip?

Deze videoclip is te bekijken op YouTube via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina.

Voordat hip hop groeide tot een van de populairste muziekgenres, werd het in de jaren 70 en 80 gebruikt als een platform voor politieke statements. Public Enemy zorgde voor onderscheiding binnen het Amerikaanse racisme en de Amerikaanse media. Fight the Power is daar een perfect voorbeeld van.

Spike Lee Verenigde Staten 1990, 5 min

Thema Muziek, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op