Pastorale 1943

Film over het klungelige verzet in een stadje in de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geheime strijders blijken er niet zozeer heroïsch als onhandig te werk te gaan.

Speelfilm naar een bijna vergeten roman van Simon Vestdijk. Duitsers overvallen een Betuwse boerderij waar onderduikers zich schuilhouden. Vervolgens plegen lokale ‘verzetshelden’, aangevoerd door een bloeddorstige pianostemmer, een verre van moedige wraakactie op de drogist die de boel verraden heeft.

Het verhaal wordt verteld vanuit de optiek van een docent op een middelbare school. Eén van zijn collega’s, de lerares Engels, wordt geminacht omdat ze het aanlegt met Duitsers. Later zal blijken dat juist zij het meest heeft geriskeerd in dienst van het verzet.

Aan de slag met deze film?

Een humoristische kijk op belangrijke historische gebeurtenissen. Bespreek aan de hand van de film de rol van Nederland tijdens de Duitse bezetting. Eventueel ook inzetbaar bij het vak Nederlands: vergelijk de film met het oorspronkelijke boek, of bekijk de film in plaats van het boek.

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
  • Angst
  • Geweld

Wim Verstappen Nederland 1978, 123 min

Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld, Europa, Humor, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op