Oeroeg

Oeroeg, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Hella Haasse, vertelt het verhaal van de vriendschap tussen de Nederlandse planterszoon Johan ten Berghe en de Indische jongen Oeroeg.

Johan en Oeroeg groeien samen op in Nederlands-Indië en zijn zich niet bewust van het verschil in afkomst. Na zijn universitaire studie in Nederland wordt Johan, als soldaat, teruggekeerd naar zijn geboorteland, geconfronteerd met de net ontbrande vrijheidsstrijd.

Het bezoek aan zijn ouderlijk huis wordt een nachtmerrie. Als Johan wordt gedwongen stelling te nemen tegen de mensen met wie hij is opgegroeid komt hij ook tegenover zijn jeugdvriend Oeroeg te staan.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film te huren is (zie kopje Eye Film Player). Oeroeg legt de gevolgen en absurditeit van kolonialistisch denken en de politionele acties bloot. Aan de hand van deze film kan je met leerlingen dieper ingaan op deze onderwerpen bij bijvoorbeeld geschiedenis. Ook is de film geschikt voor Nederlands. Zo kun je met je klas het boek vergelijken met de film, of de film in plaats van het boek behandelen.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

.Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie

Hans Hylkema Nederland, België, Duitsland 1993, 115 min

Thema Koloniaal verleden, Vriendschap, Boekverfilming, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op