Ober

De onderdanige ober Edgar blijkt een personage van een sadistische schrijver die hem de ene tegenslag na de andere laat ondergaan.

Regisseur en scenarist Van Warmerdam speelt zelf de vijftigjarige ober Edgar. Hij heeft genoeg van zijn miserabele bestaan en gaat letterlijk verhaal halen bij de man die hem schrijft. Hij wil geen lastige klanten meer. Hij wil van zijn vrouw af. Hij wil een nieuwe vriendin. Hij wil nieuwe buren.

In Ober worden doodnormale gesprekken omgevormd tot absurdistische woordenwisselingen. Deze steeds grimmiger wordende tragikomedie over een ober die voornamelijk wordt uitgescholden door zijn klanten is zowel vermakelijk als pijnlijk om naar te kijken.

Aan de slag met deze film?

Ober biedt verschillende invalshoeken om in kunstlessen, zoals ckv, te behandelen. De absurdistische film doet in de acteerstijl bijna denken aan theater, en de weloverwogen shots en dialogen bieden een interessante film om met je leerlingen te analyseren.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Alex van Warmerdam Nederland, België 2006, 96 min

Thema Humor, Verbeelding / fantasie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op