Moeder Suriname

Moeder Suriname is een aangrijpende documentaire van schrijver Tessa Leuwsha, die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa’s grootmoeder Fansi, te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Fansi’s verhaal begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Aan de slag met deze film?

De documentaire sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Leuwsha creëert een diepgaand Surinaams narratief dat Fansi’s stem een plaats in de geschiedenis geeft. Het is een meeslepend en persoonlijk verhaal dat je meeneemt op een emotionele reis door menselijke ervaringen en nationale transformatie. De leerling komt in aanraking met de Surinaamse cultuur en het koloniale verleden van Nederland, met name de afschaffing van slavernij en onafhankelijkheid.

  • Alle leeftijden

Tessa Leuwsha Nederland, Suriname 2023, 71 min

Thema Familie, Koloniaal verleden, Latijns-Amerika, Slavernij
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op