Millennium Ginseng Project

In de traditionele Chinese geneeskunde is de plant Ginseng een belangrijk medicijn. De plant zou speciale eigenschappen hebben, waardoor je minder snel oud zou worden. Dit heeft er toe geleidt dat de plant bijna niet meer bestaat, omdat de plant voornamelijk in het wild groeit en illegaal wordt gekapt.

De Taiwanese kunstenaar Kuang-Yi Ku probeert met Millennium Ginseng Project de wilde plant te laten groeien. Het project is verdeeld in drie delen: Extreme GreenhouseMoon Ginseng en Time Machine Farm. In het eerste deel van het project probeert Ku een geschikte bodem en milieu te creëren zodat de Ginseng kan groeien. Dit doet Ku samen met biologen van de Univeristeit Utrecht in een speciaal opgezette tuin in Utrecht.

Het tweede en derde deel zijn conceptueler. Ku wil de tijd van het groeien verminderen. In Moon Ginseng denkt Ku na over het groeien van de planten op de maan. 1 maan-jaar is 1 aarde-maand, waardoor de plant al in 83 aarde-jaren klaar kan zijn. Toch gaat Ku nog een stap verder. In het laatste deel denkt Ku na over tijdreizen. Als we kunnen tijdreizen, dan zou de Ginseng zo klaar zijn. Ku basseert zich hier op de relativiteitstheorie van Albert Einstein, hiermee is tijdreizen mogelijk. De Ginseng zou hiermee de tijdreizende kracht ook opnemen, waardoor het een 'echt' verjongingsmiddel wordt.

Kunst wordt door Ku gecombineerd met wetenschap en science fiction. Ku probeert de grote wetenschappelijke mogelijkheden te verbeelden in toepasselijke mogelijkheden. Zijn project moet aanzetten tot nadenken over de mogelijkheden van de natuurkunde, scheikunde en biologie. Op de website van de kunstenaar vind je verschillende video's en afbeeldingen die het project uitleggen. Op YouTube kun je alle video's achter elkaar bekijken.

Kuang-Yi Ku Nederland / Taiwan 2019, 16 min

Thema Industrialisatie, Natuur / dieren
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op