Marketa Lazarová

Een onontdekte mijlpaal van de cinema en “de meest overtuigende film over de middeleeuwen ooit gemaakt” volgens het Britse Sight & Sound filmmagazine.

In Tsjechië is Marketa Lazarová al geprezen als de beste Tsjechische film ooit gemaakt. Deze epische klassieker is geen conventioneel historisch drama maar roept op bedwelmende wijze het leven in de dertiende eeuw op. Met zijn inventieve breedbeeld cinematografie, montage en sound design, is het onnavolgbare Marketa Lazarová een experimentele actiefilm die nergens mee te vergelijken is.

Het verhaal vol symbolische beelden speelt zich af in de Middeleeuwen tegen de achtergrond van de verschuiving van het heidendom naar het christendom. Er heerst rivaliteit tussen twee corrupte clans van plunderende feodale heren die zichzelf beschouwen als edele ridders, maar in werkelijkheid verkrachters en rovers zijn, gedreven door het vele bijgeloof dat hun land in de greep houdt.

Bekijk de film in je klas
Deze verborgen filmschat is lastig online te bekijken via een reguliere streamingdienst. De film staat gelukkig wel in zijn geheel geüpload op YouTube, alleen wel met Engelse ondertiteling.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

František Vláčil Tsjechoslowakije 1967, 166 min

Thema Boekverfilming, Europa, , Middeleeuwen
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op